Книга на Силва Налбантян-Хачерян търси корени и проекции на старите занаяти

Рекламирай в beZpartien.bg

Д-р Силва Налбантян-Хачерян представи книгата си „Белене на ябълки“. На премиерата в читалище „Пенчо П. Славейков 1921“ авторката прочете едноименния разказ, както и „Доброволка“.
„Аз и колегите ми в Министерството на културата ((МК) сме съпричастни с писателите и издателите. Това е нашата задача – да подобряваме условията за развитието на българската литература и популяризирането ѝ в чужбина. В моята книга се говори за простите неща – какво ни радва, какво ни натъжава, къде търсим красотата и доброто. Писането ми доставя удоволствие. Аз споделям неща, които остават незабележими в катастрофичната действителност“, каза д-р Силва Налбантян-Хачерян. 
„Сюжетите са взети направо от живия живот, на който авторката гледа с очите на радетел на традиции и процеси в духовното ни битие, в което новото и модерното е в симбиоза… Текстовете ѝ са с елементи от документалистика и публицистика, включват форми на пътепис и репортаж, на срещи с уникални личности – живи човешки съкровища, за търсене на корените и вечните проекции на старите занаяти и позабравените достойнства на българщината“, каза поетът Димитър Христов.
Събитието се водеше от поетесата Виктория Катранова, която обяви, че това е 365-ото издание на формата „Вечери на кръста“.
Силва Налбантян-Хачерян е директор на „Международно сътрудничество и регионални дейности“ на МК, преподавател е в СУ „Св. Кл. Охридски“. Първият й сборник с разкази е „Отломки“ (2015). Тя е доктор по теория на възпитанието и доктор на науките по фолклористика. Автор е на монографиите „Нематериалното културно наследство – политики и практики за неговото опазване“ (2019), „Културни институции и интеркултурно възпитание“ (2009), „Възпитателни възможности на културните институции за интеграция на етническите общности в Република България“. Тя е съставител и преводач на книги с арменски народни приказки, сценарист на документални филми.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *