Книга описва историята на Института на дипломираните експерт-счетоводители

Книга представя историята на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС). Томът „Независимият финансов одит в България от възстановяването му през 1991 г. до наши дни“ е бил представен пред студенти, преподаватели и представители на одиторската общност у нас в Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават от института.
Автори на книгата са проф. Иван Русев и доц. Антон Свраков. Те описват миналото на ИДЕС както на базата на исторически сведения, така и стъпвайки на личните спомени на хора, които са били част от ръководството през тези години. Томът е оформен като научно изследване.
Домакини на представянето на книгата са били деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев, проф. д-р Елеонора Станчева – ръководител МП „Счетоводство и одит“ в СУ и Велин Филипов, преподавател в Стопанския факултет на СУ и член на ИДЕС. Освен представянето на новата книга, по време на събитието е бил излъчен филмът „Професор Димитър Добрев – патриархът на счетоводството в България“.
„Независимият финансов одит в България от възстановяването му през 1991 г. до наши дни“ е разработена в два раздела, като в частта, посветена на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители, е поместена историята на възстановяването на професията през 1991 г. заедно със свързаните с това законодателни промени и формирането на изпитни комисии, необходими за придобиване на правоспособност на дипломиран експерт-счетоводител. Съвременната история на ИДЕС, описана във втория раздел на книгата, преминава през няколко промени в Закона за счетоводството, както и през приемането на първия закон за независимия финансов одит в края на 2001 г. Паралелно с писането на книгата, се е реализирал научен, класифициран архив на института с мемоарите на председателите и множество исторически документи от годините. 
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари