Книга за сравнителното литературознание на Румяна Л. Станчева има представяне на 27 март

Рекламирай в beZpartien.bg

Книгата „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” от Румяна Л. Станчева има представяне на 27 март в „Каза либри“. Участници в събитието са редакторката доц. Камелия Спасова, проф. Дина Манчева и доц. Людмила Миндова, съобщават издателите от „Колибри“.
В петте глави на книгата се разказва за митокритиката, литературната история, теорията на разказването в текста на романа, общото между литература и музика, психологическия роман. Дадени са примери с повече от 20 белетристи, които са взети от европейските литератури в модерното им развитие, главно през 19, 20 и 21 век. 
Българските писатели са видени в нова среда – чрез сравнения с френски, румънски, немски, гръцки романисти. 
„Достойнство на книгата са сюжетирането на литературно-историческите разкази, проявите на хумор, акцентирането върху повествователните техники, както и разглеждането на литературата през връзките ѝ с науката, музиката, изобразителното изкуство. Накратко, имаме една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури“, смята проф. Амелия Личева.
Според проф. Дина Манчева книгата прави паралелни прочити и представя ясен и точен български език, както и богата ерудиция на авторката. Изводите в тома са убедителни и интересни, допълва тя.
Румяна Л. Станчева е автор на книги по сравнително литературознание и по балканистика, както и преводач на поезия и проза от френски и румънски език. Тя е професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доктор на филологическите науки, доктор хонорис кауза на Университета на Артоа, носител на френския Орден на Академичните палми. Главен редактор е на списание „Colloquia comparativа littеrarum“. Специално място сред публикациите й в редица международни научни издания заемат изследванията, посветени на френскоезични писатели и на взаимодействията между литературата и изкуствата.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *