Книгата „Мистерии в Хераклея Синтика“ на Ирина Вагалинска беше представена в античния град край Петрич

Книгата „Мистерии в Хераклея Синтика“ на Ирина Вагалинска беше представена днес в античния град край Петрич. Събитието е част от програмата по повод официалното откриване на античния град, след като беше затворен за посетители, заради дейности по проект за реставрация и консервация на обекта. Книгата е нов исторически трилър, който стъпва върху резултатите от археологическото проучване на Хераклея Синтика, който е основан през IV в. пр. Хр. от македоните на цар Филип II –  бащата на Александър Велики.
За БТА Ирина Вагалинска каза, че книгата е част от стратегия, която е започнала да се развива от 2018 година насам, защото тогава са направили първата публикация във все по-разрастваща се платформа Archaeologia Bulgarica. Целта на платформата е все повече хора да разберат какво представлява работата на археолога и защо тя е важна за всеки един от нас. По думите ѝ са искали да изградят и среда, нетърпима към иманярството и търгуването с исторически ценности. 
Тръгнахме от тази платформа, която включваше страница във Фейсбук, сайт с английска версия и мото „Виж откритията докато се случват“. Ние живеем в много интензивна ера и не може да си позволим нещата да стават, както са ставали преди 20 години, посочи Вагалинска. След платформата са направили и настолна игра „Археолози срещу иманяри“, чиято цел също е да привлекат хората на „светлата“ страна на археолозите, обясни тя. 
Романът е третата стъпка, която е друг начин да се събуди въображението на хората, за да могат те да си представят какво се е случвало в този град, който сега представлява само останки, добави Вагалинска. С платформата която направихме, ние сложихме Хераклея Синтика на туристическата карта, с играта я сложихме на полето на настолните игри, а с тази книга я слагаме и на картата на литературата, допълни тя. 
Идеята за книгата идва от проф. д-р Людмил Вагалински, който е ръководител на разкопките в античния град. Когато той написва неговата книга „Хераклея Синтика – история чрез археология“, предлага тя да надгради с литература там, където не може да се продължи с наука. „Той ми отстъпва място и ми казва ето продължаваш ти с литературата и така повече хора ще научат за Хераклея Синтика“, коментира Вагалинска. 
Тя поясни, че написването на книгата ѝ е отнело около година, като дълго време се страхувала да започне. „Писала съм много неща, но роман не, а пък исторически трилър съвсем не. Беше ме страх да започна и съм посветила книгата на Людмил, защото той ме накара да се осмеля. Той ме насърчи, и друг път ме е насърчавал, но този път ми беше важно“, каза Вагалинска. 
Тя обясни, че историята в романа се развива в един месец от четвърти век. Два факта, установени при проучването на града я подтикват да избере именно този период, защото ѝ се сторили интересни за продължаване и „разчепкване“. Единият факт е този за седемте мъже, които са загинали на форума, пометени от вълната, която се е надигнала от Стримон (Струма) след голямото земетресение. Те са интересни, защото един от тях доказано изглежда уродлив. Той е бил не само грозен, той е бил със затруднения в говора, в храненето, във формирането на мисълта си. Този човек е единственият, който има реален първообраз в романа. Двама от хората около него са го пазили и са били негови роднини, защото имат сходни малформации на черепа, но са били по-нормални, посочи още Ирина Вагалинска. 
Другия факт е, че на същият този форум е имало храм на Немезида, какъвто няма друг проучен на територията на България. Малко преди земетресението този храм е бил поруган, защото археолозите са открили натрошени оброчни плочки с нейния лик, изхвърлени извън храма. Така че тези два факта, съчетавайки ги, ми даваха интересен тласък. Накараха ме да се замисля каква би могла да бъде причината, коментира още Вагалинска. 
Ирина Вагалинска е завършила „История“ със специалност „История и теория на културата“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя е дългогодишен журналист и редактор на книги, автор на статии, разкази, есета и сценарии за кратки видео филми. Ирина е и съосновател на медийната платформа Archaeologia Bulgarica (заедно с археолозите проф. д-р Людмил Вагалински и гл. ас. д-р Сирма Александрова), създадена като продължение на едноименното научно списание, за да популяризира сред широката публика постиженията на българските археолози и да направи атрактивни за посетители техните обекти. Над 16 200 фенове и без купена реклама следят (чрез Фейсбук, YouTubе и списание) какво се случва в Хераклея Синтика и други знакови обекти на територията на страната, още от 2018 г. насам. Същото издателство и същата платформа стоят и зад настолната игра „Археолози срещу иманяри“ – направена, за да забавлява и да обучава. 
Новата поредицата „Провокирано от археологията“ е замислена  от Ирина Вагалинска и проф. Людмил Вагалински като друг вид нетрадиционно популяризиране на археологическите постижения и на най-значимите обекти в България. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари