Книгата никога няма да отмре, каза вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на „Походът на книгите“.

Рекламирай в beZpartien.bg

„Книгата никога няма да отмре. Колкото и да говорим за дигитални технологии и за изкуствен интелект, книгата ще бъде винаги онова много скъпо нещо, което ще присъства в нашия дом, в нашите библиотеки, с които ще закърмим децата си“. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на официалното откриване на инициативата „Походът на книгите“. 
Според нея най-важното е да научим децата си да бъдат и добри хора. И вътрешно свободни. Вицепрезидентът призова присъстващите родители в залата тази вечер, когато се приберат, да прочетат приказката на Ангел Каралийчев „Пленникът на великана“. И цитира финала на произведението: „Само свободните души могат да пеят“.
„Уважаеми дами и господа, нашата мисия на учители, възпитатели и най-вече родители, нашата мисия е да научим децата си, да направим техните души свободни, за да могат да пеят“, каза още Йотова.
Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на асоциация „Българска книга“, каза, че всеки един от нас, когато порасне, се връща и започва да чете приказки отново – дали като родител, или просто да станем по-мъдри. Походът на книгите започва и тръгва по цялата страна, защото мисията им е да няма дете без книга. Националната кампания „Четяща класна стая“ е част от тазгодишното издание на „Походът на книгите“, което ще се състои от 2 до 23 април, обяви тя. „Походът на книгите не е само през април, походът на книгите е за цял живот“, каза още Алексиева.
Заместник-кметът на район „Искър“ Александър Иванов каза, че във времето на модерните технологии книгата остава назад. По думите му всяко следващо поколение е с все по-беден речник от предишното.
В днешно време, когато имаме силно разклатени ценности, има една ценност, която трябва да запазим – четящото дете. Четящото дете е бъдещето на тази нация, каза Мирослав Боршош. 
Яна Генова, заместник-кмет по културата в София, връчи награди за активните читатели в библиотеката на културен дом „Искър“. Тя каза, че в книгите наистина има магия. Има магия и в това, че книгите ни канят в едни непознати чужди светове и ни учат на съчувствие и разбиране към другите. Мисля, че има една друга магия, че тези, които сме чели едни и същи книги като деца, оставаме свързани завинаги. Ние оставаме една общност на всички тези, които са се смели на „Емил от Льонеберя“ и всички, които помнят името на сестрата, с тях сме в някакъв смисъл приятели. На всички, които харесват „Копче за сън“ на Валери Петров и творби на Елин Пелин, сме приятели. „Говорете си за книги“, призова тя.
Председателят на столичния общински съвет Цветомир Петров каза, че има толкова мъдрост в детските книги, че трябва да се връщаме по-често към тях. Той отбеляза, че любимата му книга като дете била „Ян Бибиян“ и призова присъстващите деца в залата да я прочетат и да отидат в Общината, за да я обсъждат заедно с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *