Книгата „По пътищата на Африка“ на Максим Минчев ще бъде представена днес в БТА

Книгата „По пътищата на Африка“ на Максим Минчев (1953-2020) ще бъде представена днес, на рождения ден на автора, в зала „Максим“ на Българската телеграфна агенция (БТА).
В рамките на събитието ще бъде връчена първата награда на името на Максим Минчев от Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (ABUJET).
„Наградата има за цел да популяризира честната и правдива журналистика на международния език на туризма, който обединява милиони хора по света. Тя ще насърчава и обединява работата на журналисти и писатели в представянето на България като целогодишна дестинация с уникална история, природа и културно наследство, както и да ги подкрепя в общата им кауза за устойчивото развитие на туризма“, посочват от ABUJET.
„По пътищата на Африка“ е последната книга на дългогодишния ръководител на БТА. Тя излиза близо четири години след кончината му. Томът включва непубликувани досега пътеписи на журналиста, писател и пътешественик от различни африкански страни. Разказани са истории от 15 африкански маршрута – Танзания, Зимбабве, Намибия, Кралство Есватини, Сао Томе и Принсипи, Судан. Показани са и снимки от пътешествията на автора. Книгата започва с увод от близо 40 страници, написан от Соломон Паси. 
В представянето на книгата се очаква да участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, Соломон Паси, Георги Милков, Максим Бехар, Нейко Генчев и др.
Максим Минчев е журналист, писател, пътешественик, ерудит и интелектуалец. Той е генерален директор на БТА от 2003 г., в продължение на 17 години.
Инициатор е за изграждането на мрежа от национални пресклубове в цялата страна, първият от които е открит през 2003 г. във Велико Търново. Инициира още провеждането на световните срещи на българските медии, в които участват журналисти от български медии – вестници, списания, новинарски информационни сайтове, радиа и телевизии, от над 20 държави. Първата Световна среща на българските медии е в София от 23 до 25 май 2005 година.
Европейският алианс на информационните агенции (ЕАНА) учредява и присъжда наградата „Максим Минчев“. Бившият генерален директор на БТА бе „голям приятел и важен член на общността на ЕАНА, винаги широкоскроен и насърчаващ прогреса и консенсуса“, се казва в комюнике на организацията. Призът се присъжда на информационни агенции, отличили се с качеството на работата си.
Максим Минчев е бил заместник-председател на Асоциацията на националните информационни агенции от Черноморския регион в периода 2006-2008 г. и неин председател от септември 2008 до март 2010 г. Минчев е генерален секретар на Асоциацията на балканските информационни агенции в периода октомври 2010 – септември 2016 г., която тогава е неформална организация, а от 2022 г. е формална асоциация със седалище в София. Минчев е и заместник-председател на Асоциацията на националните информационни агенции (БСАННА) на страните от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (13 юни 2011-11 септември 2016). От 14 април 2006 г. е председател на Асоциацията на българските медии по света. От 19 януари 2009 г. е председател на управителния съвет на Съюза на българските национални електронни медии, а от 23 март 2014 г. е член на управителния съвет.
 От май 2011 г. е председател на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма. От ноември 2016 г. е генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции, чиито приемник е настоящият директор на БТА Кирил Вълчев. Под негово ръководство в София от 13 до 15 юни 2019 г. се провежда шестият Световен конгрес на информационните агенции с участието на над 200 делегати от близо 100 държави.
Максим Минчев е описал пътешествията си в близо 140 държави в редица свои книги, сред които „Седмата мина“ (1982), „Джунглите на Шри Ланка“ (1999), „Атлантически пасианси“ (2004), „Търсачи на миражи“ (2015). Минчев е носител и на награди, сред които „Златен век“ – звезда на Министерството на културата по случай Деня на народните будители – 1 ноември.
Мултимедийният център на БТА носи неговото име – зала „Максим“. Името на Максим Минчев е изписано на паметна плоча, поставена на фасадата на БТА, заедно с имената на Йордан Йовков, Димитър Бояджиев, Борис Ангелушев, Петър Увалиев, Николай Лилиев, Йосиф Хербст, Цветан Стоянов и Лозан Стрелков.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари