Книгата „Стареене и дълголетие“ от акад. Владимир Овчаров ще бъде представена в БАН

Рекламирай в beZpartien.bg

Книгата „Стареене и дълголетие“ от акад. Владимир Овчаров ще бъде представена в сградата на Българската академия на науките (БАН) на 8 април. Това съобщават издателите от „Захарий Стоянов“.
Томът разглежда два компонента на дълголетието – дължината на живота и качеството на живота, наречена още здравословно стареене. „Поддържането на здравословно поведение през живота, като здравословно, балансирано хранене, постоянна физическа активност, въздържане от тютюнопушене, ще допринесе до намаляване на риска от болести, ще се подобри физическият и менталният капацитет и ще забави процеса на стареене“, гласи част от описанието на книгата.
В текста се посочва, че няма типичен стар индивид – някои 80-годишни имат физически и ментален капацитет, подобен на много 30-годишни. Други възрастни стари хора са със съществено намаляване на техните възможности на много по-ранни години. Много от тези различия се дължат на средата, в която са живели, включително здравното им поведение, пише още в описанието на тома.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *