Книгите от историческата поредица „Дълг и чест“ на издателство „Захарий Стоянов“ ще бъдат представени в БАН

Книгите от историческата поредица „Дълг и чест“ на издателство „Захарий Стоянов“ ще бъдат представени в сградата на Българската академия на науките (БАН) на столичната улица „15-и ноември“ 1. Събитието е на 8 май, съобщават от издателството.
В него участие ще вземе и художникът Васил Горанов, който е автор на картините в поредицата.
Поредицата „Дълг и чест“ е създадена по идея на академиците Георги Марков, Васил Гюзелев, Константин Косев, Антон Дончев и член-кореспондент Иван Гранитски. Тя обхваща вече над 60 издадени книги, посочват издателите. Сред тях са „Дико Илиев” на Атанас Звездинов, „Иван Хаджийски” на Панко Анчев, „Нешо Бончев“ на Боян Ангелов, „Св. Софроний Врачански” на Панко Анчев, „Хилендарският монах” на Димитър Талев, „Андрей Ляпчев“ на Димитър Косев, „Васил Левски“ на Константин Косев, „Гоце Делчев“ на Димитър Талев, „Иван Вазов“ на Симеон Радев, „Марин Дринов“ на Боян Ангелов, „Първоучителят Методий“ на Ана Стойкова, „Тодор Александров“ на Красимир Каракачанов, „Хан Тервел“ на Антон Дончев и Васил Гюзелев и др.
„Паметта е живата вода на историята. Неслучайно цялата антична митология се е занимавала главно с проблема за историческата памет. Това е проблем и на модерността. Цялата българска история от Възраждането насам е история на формиране на нацията, националната държава, книжовния език, националното съзнание. Но все повече се правят опити нациите да се ликвидират и да се обезличат националните държави, а с тях и техните история. Ако този пъклен замисъл се изпълни, българската нация трудно ще оцелее. Ще изгубим езика, литературата, културата, традициите, историята“, отбелязват от „Захарий Стоянов“. Обясняват, че името на поредицата е избрано, защото думите „дълг“ и „чест“ са гравирани върху сабите на българските кавалеристи на генерал Иван Колев, донесли на родината величави победи и неувяхваща слава със своя героизъм, безстрашие и саможертви по време на Балканските войни.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари