НачалоСпортКога е по-уместно да използваме сауната - преди или след тренировка?

Кога е по-уместно да използваме сауната – преди или след тренировка?

Сауната е любимото място на едни и най-кошмарното за други от спортната общественост не само у нас, но и по-света. Причината е, че различните хора понасяме горещината и влагата по различен начин. От която и група да сме, важно е да знаем все пак какви са ползите от сауната преди и след тренировка.

Физиологът по клинични упражнения от Нюйорския университет Хедър Милтън дава научната гледна точка върху този казус, говорейки пред популярното здравословно издание Shape.

Оказва се, че сауната е контролирана атмосферна среда, в която караме тялото да повишава температурата си. Това одобява процеса на загряване преди тренировка. Милтън обяснява, че при загрявка тялото ни започва да отделя топлинна енергия, която подобрява кръвното налягане и захранването на мускулите с кислород. Сауната преди спорт прави точно това, но под условие, че ни лишава от един ключов елемент – мускулната активност. Да, тялото ни ще навлезе в по-добър работен режим преди да грабнем железата, но няма да ни гарантира добрата работа на отделните мускули. Затова е важно, ако ще минаваме преди тренировка през сауната, да не забравяме, че след това трябва да загреем с леки тежести.

Много важен елемент от режима ни в случая е хидратацията. За всички би трябвало да е известно, че телата ни използват водата за охлаждане, защото органите ни функционират оптимално при 36.6°C. При спортуване обаче можем да я повишим с до 2°C, така че приемането на течности се оказва от ключово значение, за да не си нанесем увреждания.

Хедър Милтън съветва да проследим с колко точно отслабваме след една в сауната, за да може да компенсираме изгубените течности с прием на нови такива. Това обичайно зависи от телесната маса, но за по-сигурно е добре да минете през кантара преди и след сауна.

Какво обаче се получава, когато решим да завършим тренирова с още малко пот в горещата стая? Редица атлети споделят, че изпитват отпускане в мускулатурата, но се оказва, че няма достатъчно научни данни, които да потвърдят дали това е така или става дума за плацебо ефект, предизвикан от факта, че тежката тренировка е приключила.

Сигурно е обаче, че сауната играе важна роля за аклиматизацията. Ако фитнесът ви е оборудван с климатици, които поддържат доста по-ниска температура от тази, която е отвън, тогава ще се изложите на риск, ако веднага след тренировка излезете навън в горещината. Сауната обаче може да скъси разликата и да ви помогне за избягване на стреса за организма ви. Не подценявайте този ефект, защото кръвоносната система търпи своите поражения при подобни аномалии в дългосрочен план.

Важно е също така да вземем предвид и влажността. В България обичайно се радваме на влажност от около 50% през лятото, но има страни, в които процентите стигат до 95, а температурите рядко падат под 40°C. Ако планирате пътешествие до подобна дестинация, 2-3 седмици подготовка след фитнес в сауна с високо ниво на влагата може да ви помогнат много за по-приятното прекарване.

Трябва да внимавате също така и за сигналите, които изпраща тялото ви. В сауната кръвното налягане се променя осезаемо и при по-широка граница между това преди и след може да се стигне до припадък. Ако усетите замайване или причерняване, веднага излезте от сауната и се хидратирайте обилно, защото така организмът ви алармира, че нещо не е наред.

Отговорът на въпроса – кога е по-уместно да използваме сауната, се оказва, че не е толкова краен, колкото може би сме се надявали. Ползи има и в двата случая, но също така се крият и някои рискове. Добре е да сте направили една консултация с личния си лекар, за да сте наясно със състоянието на кръвоносната си система и след това да се впуснете в по-комплексната тренировка с помощта на сауната.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО