Когато се налага спешна здравна интервенция, е важно не само да помогнеш, но и това да стане навреме, каза председателят на „Банско за теб“

Когато се налага спешна здравна интервенция, е важно не само да помогнеш, но и това да стане навреме, каза за БТА Мая Стоицева, която е председател на фондация „Банско за теб“. Фондацията е нова, но хората, които инициират създаването ѝ, са ангажирани от много години в това да помагат за различни благородни каузи. 
„Разбираме колко сме чупливи, когато в живота ни дойде болестта. Тогава като хора си даваме сметка, че сме слаби, че трудно можем да се справим сами“, каза Мая Стоицева. Всички по един или друг начин сме стигали до момент, в който знаем, че ни е нужно рамо, за да продължим, допълни тя. 
Фондацията „Банско за теб“ е създадена от група ентусиасти, както ги описва Стоицева. Това са хора, които са помагали за различни каузи или са били подкрепени от други, когато са имали нужда. Целта им е да има място с ясни критерии и възможност да се набират средства за хора в нужда. 
Намерението на създателите на фондацията е това да бъде организация за бързо реагиране, за което им помага опитът като доброволци и познаването на нуждите и проблемите, пред които са изправени хора с тежки заболявания, хронични проблеми или спешни ситуации. 
Искаме, когато се налага спешна здравна интервенция, да можем да реагираме, а не тепърва да се организира кампания и да се чака дълго време, докато се съберат средства, посочи Мая Стоицева. Една от целите на фондацията е да се разполага с някаква наличност, защото е важно не само да помогнеш, но и това да стане навреме, допълни Стоицева. По думите ѝ целта е да има финансов фонд, така че, когато се налага нещо спешно, да не се започва с търсене на средства „от нулата“. 
Хората, които учредяват фондацията „Банско за теб“ са разпознаваеми в планинския град с участието си в различни инициативи. Желанието им е да организират различни събития с подкрепата на Общината и с местните хора. „Банско има много приятели в цялата страна и по света, имаме много съграждани, които са избрали да живеят тук, но са чуждестранни поданици. Всички те заявяват желание да помагат и да станат част от общността“, разказа Стоицева. Ценна в тези каузи ще бъде и помощта на доброволци, които да се включват в различни благотворителни кампании. 
Фондация „Банско за теб“ няма да се ограничи само с подпомагане със средства. „Човешките страдания и житейските трагедии налагат да се реагира по различен начин. Не винаги въпросът опира до пари в брой. Има различни случаи, които искат бързи и адекватни решения – дали с логистика, транспорт, информация, пари или неща от първа необходимост“, разказа още Мая Стоицева. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари