Кои са водачите на листи в 08 МИР – Добрич

В Районна избирателна комисия – Добрич са регистрирани 31 кандидатски листи с 184 кандидати за народни представители от Осми многомандатен избирателен район. Това показват публикуваните на сайта на комисията кандидатски листи. 
Пълни листи са регистрирали Коалиция „БСП за България“, Движението за права и свободи, коалиция „Левицата!“, ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. С по един кандидат са листите на партиите „Ние идваме“ и „За велика България“. 
Област Добрич е с пет депутатски мандата. 
Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК:
1. Водач на листата на партия „Има такъв народ“, която се състои от шестима кандидати в 8 МИР – Добрич, е Александър Александров. Той е бил на различни длъжности в Генералния щаб на Българска армия и Министерството на отбраната (МО). Депутат от 45-ото, 46-ото и 47-ото обикновено Народно събрание, по данни на отдел „Справочна“ на БТА.  
2. Водач на листата на партия „Глас народен“, която се състои от четирима кандидати, е Николай Диков. Той е от Добрич, семеен, с висше образование от Нов български университет – Франкофонска програма в Албена. Говори френски, английски, немски и руски език. С опит в ресторантьорския бизнес, посочват от регионалната структура на партията. 
3. Водач на листата на коалиция „Синя България“ (партия „Консервативно обединение на десницата (КОД)“, партия „Български демократически форум“, партия „Движение демократично действие – ДЗ“, партия „Национално движение за стабилност и възход (НДСВ)“, партия „Движение България на гражданите“, партия „Партия консервативна България“, партия „Радикал-демократическа партия в България“), която се състои от осем кандидати, е Светослав Гочев. За БТА той каза, че е от Добрич и е потомствен земеделец. Председател е на Управителния съвет на Български земеделски народен съюз. 
4. Водач на листата на партия „Ние, гражданите“ (партия „Българска пролет“, партия „КОЙ – компетентност, отговорност и истина“, партия „Българска работническо-селска партия“), която е състои от четирима кандидати, е Христо Лафчиев. Пред БТА той каза, че работи в сферата на науката. По образование е инженер-физик. Работи като, старши инженер във фирма за електроника. Също така е и физик в БАН, като се занимава с теорията на атомното ядро.   
6. Водач на листата на партия „Български гласъ“, която се състои от седем кандидати, е Таня Попова. От партия ‚Български гласъ“ казаха за нея, че е родена в град Добрич.  Завършила е средното си образование в частна езикова гимназия „Проф. Иван Апостолов“ в София с отличен успех. В момента е студентка по Право във втори курс на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
7. Водач на листата на коалиция „Коалиция на розата“ (партия „Българска социалдемокрация – Евролевица“, партия „Обединен блок на труда български лейбъристи“, партия „Родолюбие 2000“) за Добрич е Йордан Яков. 
8. Водач на листата на коалиция „Център“ (партия „Свобода“, партия „Българска земеделска партия“), която се състои от седем кандидати, е доктор Ростислава Димитрова.
9. Водач на листата на коалиция „Солидарна България“ (партия „Изправи се, България“, партия „Българската левица“, партия „Обединена социалдемокрация“), която се състои от петима кандидати, е Десислава Трифонова. 
10. Водач на листата на партия „Единение“, която се състои от шестима кандидати, е Елена Вутова. 
11. Водач на листата на партия „Българско национално обединение“, която се състои от двама кандидати е Петър Евтимов. Той каза за БТА, че е роден в София и учил в Руска гимназия 73 средно училище и Технически университет София. Работи като специалист „Предпечат“.
12. Водач на листата на партия „Възраждане“, която се състои от девет кандидати, е Константина Петрова. Пред БТА тя каза, че е била депутат в 48-ото и 49-ото Народни събрания, участвала е в парламентарната комисия (ПК) по туризъм, ПК по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и в ПК по образование и наука. Сред законодателните инициативи, с които е свързана, са законопроектите за промени в законите за Черноморското крайбрежие, за устройството на територията, за предучилищното и училищно образование, както и проекта за решение за мораториума за промяна предназначението на земеделски земи, държавна общинска собственост, за изграждане на фотоволтаични паркове, което обаче бе отхвърлено.
13. Водач на листата на партия „Морал, единство, чест“, която се състои от шестима кандидати, е Валентин Воденичаров.                                             
14. Водач на листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (партия „Продължаваме промяната“, партия ВОЛТ, партия „Демократи за силна България“, партия „Движение „Да, България!“), която се състои от десет кандидати, е Ивайло Мирчев. На сайта на Движение „Да, България“ е посочено, че Ивайло Мирчев е народен представител от “Продължаваме Промяната-Демократична България” в 49-ото Народно събрание. Бил е народен представител и в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание. В 49-ото НС е член на Комисията по енергетика и на Комисията по отбрана, както и председател на групата за приятелство с Украйна. Вносител е на 30 законопроекта – за съдебната власт, електронното управление, облекчаването на административната тежест и други ключови теми.
15. Водач на листата на партия „Народна партия „Истината и само истината“, която се състои от четирима кандидати, е Димитричка Мирчева. За БТА тя каза, че е родена във Варна. Средното си образование завършва в професионална гимназия по хотелиерство и ресторантьорство „Цар Симеон“ в Провадия. Работила е в Холдинг Алианс. В момента е председател на неправителствената организация „Прегръдка“, която се занимава със социално подпомагане на семейства в неравностойно положение.
16. Водач на листата на партия „Български възход“, която се състои от осем кандидати, е Веселин Колев. 
17. Водач на листата на коалиция „Граждански блок“ (партия „Български демократичен съюз „Радикали“, партия „Партия на българските жени“), която се състои от петима кандидати, е Ивелина Йорданова. За БТА тя каза, че е завършила висше образование във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, като мениджър в социалните услуги. Работи в сферата на социалните услуги в Добрич. 
18. Водач на листата на партия „Общество за нова България“, която се състои от шестима кандидати, е Веселин Казаков. 
19. Водач на листата на коалиция „Левицата!“ (партия „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“, партия „Движение 21“, партия „Зелена партия“, партия „Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, партия „Национално движение за спасение на отечеството“, партия „Политическо движение социалдемократи“), която се състои от десет кандидати, е доктор Георги Кючуков. 
20. Водач на листата на партия „Партия на зелените“, която се състои от шестима кандидати, е Борислав Даскалов. Той е предприемач. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и дълги години е работил на летището в Добрич. Владее английски и руски език. Той бе и кандидат за кмет на Добрич на изборите през 2023 година. 
21. Кандидат за народен представител от област Добрич от партия „Ние идваме“ е Цено Иванов. 
22. Водач на листата на коалиция ГЕРБ – СДС (партия ГЕРБ, партия СДС), която се състои от десет кандидати, е Деница Сачева. От ГЕРБ посочиха за БТА, че Деница Сачева е областен координатор на ГЕРБ за Добрич. Член е на изпълнителната комисия на партията. В 49-ото Народно събрание е заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика. Под нейното председателство работи и временната Комисия за защита правата на психично болни пациенти. Член е и на Комисията по образование и наука. Народен представител от предходните четири парламента. 
23. Водач на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“, която се състои от шестима кандидати, е Павел Димитров. 
24. Водач на листата на коалиция „БСП за България“ (партия „Българска социалистическа партия“, партия „Политически клуб „Екогласност“, партия „Политически клуб „Тракия), която се състои от десет кандидати е Мая Димитрова. За БТА тя каза, че е адвокат по професия и е била народен представител в 45-ото, 47-ото, 48-ото и 49 -ото Народни събрания. 
25. Водач на листата на партия „Величие“, която се състои от седем кандидати, е Момчил Радичков. Пред БТА той каза, че е роден в град Добрич. Има две висши образования. По публична администрация от Университет за национално и световно стопанство град София и Технология и организация на железопътния транспорт във Висше военно-транспортно училище „Тодор Каблешков“ град София. Предприемач и основател на сдружение ДоброЖънци, което се занимава с образование в сферата на екологията и възстановителното земеделие, подобрявания в градската среда, почистване и залесяване.
26. Водач на листата на партия „ВМРО – Българско национално движение“, която се състои от седем кандидати, е Андрей Слабаков. По данни на отдел „Справочна“ на БТА той е български режисьор, сценарист и актьор. Роден е на 13 август 1960 г. в София. Завършил е кинорежисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. На изборите за Европейски парламент през 2019 г. се кандидатира, като част от гражданската квота на ВМРО-БНД.и е избран с преференции за евродепутат. От 2 юли 2019 г. е член на Европейския парламент от групата „Европейски консерватори и реформисти“.
27. Водач на листата на партия „Пряка демокрация“, която се състои от четирима кандидати, е Иван Казаков. 
28. Водач на листата на партия „Движение за права и свободи“, която се състои от десет кандидати, е Ертен Анисова. По данни от местната структура на ДПС тя е завършила политология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е магистър по право от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Ертен Анисова е народен представител от 48-ото и 49-ото Народни събрания, както и председател на парламентарната група на ДПС в последното народно събрание. 
29. Водач на листата на партия „Зелено движение“, която се състои от четирима кандидати е Християн Христов. 
30. Кандидат за народен представител от област Добрич на партия „За велика България“ е Радостина Минева. За БТА тя каза, че е завършила право и е адвокат по професия. 
31. Водач на листата на партия „Български съюз за директна демокрация“, която се състои от четирима кандидати, е Георги Неделчев. 
32. Водач на листата на коалиция „Неутрална България“ (партия „Комунистическа партия на България“, партия „Българска комунистическа партия“, партия „Партия на българските комунисти“, партия „Русофили за възраждане на отечеството“), която се състои от трима кандидати, е Мария Атанасова.  
Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари