Кои са водачите на листи в 31 МИР – Ямбол

Общо 155 кандидати се съревновават за четирите депутатски места от 31-ви Ямболски многомандатен избирателен район. Сред тях са 110 мъже и 45 жени. Най-младият кандидат е 22-годишен, а най-възрастният – кандидатка на 74 години. Това съобщи за БТА председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Ямбол Ани Канева.
Всички регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) 31 партии и коалиции се явяват на парламентарния вот със свои листи в Ямбол. Кандидатите за парламента от региона са повече спрямо изборите през април 2023 г., когато бяха 107, а през октомври 2022 г. – 131 кандидати, показа справка на БТА.
Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК
1. Александър Марков повежда листата на „Има такъв народ“. Той бе начело на листата на партията в Ямбол и на парламентарния вот през април 2023 г. Роден е през 1962 г. в София, офицер от резерва, по образование е икономист и инженер. Бил е депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Освен в Ямбол, Марков води и листата в Хасково, каза Александър Марков пред журналисти при регистрацията на листата в РИК – Ямбол. 
2. Начело на листата на партия „Глас народен“ е Галя Кърнева. Тя бе кандидат от формацията в 31-ви Ямболски МИР и на парламентарния вот през април 2023 г. Родена е в Свищов, завършила е специалност „Маркетинг и реклама“ в Стопанската академия там. Живее в София, работи като ръководител на отдел „Човешки ресурси“ в голяма компания, каза за БТА Кърнева. 
3. Николай Чистов е начело на листата на коалиция „Синя България“. Той бе кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 31-ви МИР – Ямбол и на предходни избори. Магистър е по финанси и стопанско управление, предприемач в сферата на земеделието, пише за него на сайта на „Демократична България“.
4. Мадлена Пенчева-Кирчева е начело на листата в Ямбол на коалиция „Ние гражданите“. Листата е съставена от трима кандидати.
6. Марчело Ризов води листата на партия „Български гласъ“. Роден е в София през 1961 г., строителен инженер по образование. Завършил е и Академията на МВР, работил е в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, понастоящем е полковник от резерва, каза той за БТА. 
7. Георги Минков е водач на четиричленната листа с кандидати за народни представители в 31-ви МИР – Ямбол на „Коалиция на розата“.
8. Дарин Дросев е начело на листата на коалиция „Център“. Той е и председател на Национално движение „Център“, става известно от сайта му. Дросев е роден в Ямбол през 1975 г. Бакалавър е по „Политология“ и по „Стопанско управление“ от Американския университет в България. Има и научна степен „доктор“ по философия от Софийски университет, където е дългогодишен преподавател. 
9. Водач на коалиция „Солидарна България“ е Илиан Василев. Той е строителен предприемач. Роден е в Ямбол, завършил е две висши образования – инженерно и по стопанско управление и бизнес администрация. Специализирал е в Италия и Великобритания, каза Василев пред журналисти при регистрацията на листата в РИК – Ямбол.
10. Стойка Желязкова е водач на листата с кандидати за народни представители на партия „Единение“ . Тя е с икономическо и техническо образование, областен координатор на Гражданското движение „Днес“. На местните избори през 2023 г. бе начело на листата за общински съветници в Ямбол на Коалиция „Граждани за общината“.
11. Водач на листата на партия „Българско национално обединение“ е Ачо Йорданов. На местните избори миналата година той бе кандидат за кмет на Симеоновград от Коалиция „Алтернатива за гражданите“. Занимава се с политика от 1989 г., каза за БТА тогава Йорданов.
12. Никола Димитров отново повежда листата на „Възраждане“ в област Ямбол. Досега той бе депутат от 31 МИР – Ямбол в 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание, показва справка на сайта на парламента. Димитров е един от учредителите на партия „Възраждане“. Роден е в Елхово, по образование е инженер по комуникационна техника и технологии, сочи информация на сайта на партията.
13. Зафир Гочев е начело на листата на партия „Морал, единство, чест“ в Ямбол. Политическата формация регистрира седем кандидати за народни представители в 31-ви МИР. 
14. Мирослав Иванов отново повежда листата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Ямбол. Той е юрист по образование. Завършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, става известно от сайта на коалицията. Мирослав Иванов беше народен представител от 31-ви Ямболски МИР в последните три парламента.
15. Водач на „Народна партия „Истината и само истината“ е Стефан Белев. Той бе начело на листата на партията в Ямбол и на парламентарния вот през април 2023 г., която бе съставена от същите трима кандидати.
16. Евгени Господинов отново е начело на листата в 31-ви МИР на „Български възход“. Той е адвокат по професия, общински съветник в Ямбол от партията. Господинов бе водач на листите на „Български възход“ в Ямбол и на парламентарните избори през 2022 г. и 2023 г., припомня БТА. Той е и областен координатор на политическата формация, става ясно от сайта на партията.
17. Водач на листата на коалиция „Граждански блок“ в Ямбол е Богдана Вълчева – Джурелова. Листата е съставена от петима кандидати.
18. Водач на петчленната листа на партия „Общество за нова България“ в 31-ви МИР е Диан Караиванов. Роден е през 1971 г. в Ямбол. Занимава се с предприемачество, има образование по маркетинг, стокови борси и информационни технологии, каза той за БТА.
19. Здравко Златаров води листата на коалиция „Левицата!“ . Той е областен председател на партия АБВ в Ямбол, член е на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на формацията, съобщават на сайта на АБВ. Два мандата бе заместник-председател на Общински съвет – Тунджа. Златаров бе основен инициатор и организатор на подписките в Ямбол против разполагане на бази на НАТО край града, припомня БТА.
20. Георги Георгиев е водачът на „Партия на зелените“ в област Ямбол. Политическата формация регистрира петима кандидати за народни представители в 31-ви МИР. Георгиев е ветеринарен лекар. Бил е общински съветник в община Тунджа, показва справка на сайта на институцията.
21. Листата на партия „Ние идваме“ в Ямбол води Георги Янчев. В 31-ви МИР политическата формация регистрира четирима кандидати за народни представители. Роден е през 1972 г. в Поморие, машинен инженер, предприемач и директор в сферата на транспорта, активен участник в протестите за премахване на ветропарковете в Черно море, каза той за БТА.
22. Димитър Иванов отново е начело на листата на коалиция ГЕРБ – СДС в Ямбол. Той е икономист по образование. Заемал е поста областен управител на Ямбол три пъти в периода от 2012 до 2021 г. Димитър Иванов беше народен представител от региона в 42-рия, 46-ия, 47-ия и 48-ия и 49-ия парламент, показва справка на сайта на парламента. 
23. Начело на листата на партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ е Начко Плочев. Той бе водач на листата на партията в 31-ви МИР – Ямбол и на изборите през октомври, съставена от същите четирима кандидати тогава. Плочев е с висше техническо образование, IT специалист по професия, казаха от партията. 
24. Кристиан Вигенин отново повежда листата на „БСП за България“ в 31-ви МИР. Той е и водач на листата на коалицията за представители в Европейския парламент. Вигенин е икономист по образование. Избиран е последователно за депутат от Ямбол многократно от 2005 г. насам. Заместник-председател е на 44-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Вигенин два пъти е евродепутат – през 2007 г., и от 2009 до 2013 г. В правителството на Пламен Орешарски (2013 – 2014 г.) е министър на външните работи , става известно от биографията в личния му сайт.
25. Водач на партия „Величие“ в 31-ви МИР е Добромир Сотиров. В Ямбол политическата формация има четирима кандидати за народни представители.
26. Емил Попов е начело на листата в Ямбол на „ВМРО – Българско национално движение“. Той е машинен инженер по образование, представител на малкия бизнес, посочиха от партията. За парламентарния вот през 2022 г. също бе кандидат в 31-ви МИР от „ВМРО – Българско национално движение“.
27. Партия „Пряка демокрация“ има един кандидат за народен представител от област Ямбол. Това е Георги Георгиев.
28. Димитър Николов е водач на листата на партия „Движение за права и свободи“ в 31-ви МИР – Ямбол. Заместник-председател е на ДПС в Бургас, бил е общински съветник в Камено, кмет е на с. Трояново, съобщиха от партията.
29. Партия „Зелено движение“ има един кандидат за народен представител в 31-ви Ямболски МИР. Това е Живко Богданов. 
30. Адвокат Станимир Кескинов е начело на четиричленната листа на партия „За велика България“ в 31-ви МИР – Ямбол.  Той бе водач на листите на партия МИР в областта на парламентарните избори през април 2023 г. и през октомври 2022 г., припомня БТА.
31. Начело на листата на партия „Български съюз за директна демокрация“ е Александър Бояджийски. Листата е съставена от двама кандидати.
32. Начело на листата на коалиция „Неутрална България“ в 31-ви МИР е Женя Илиева. Тя бе водач на коалицията в Ямбол и на парламентарните избори през април 2023 г., а през 2023 г. оглавяваше листата на партия „Русофили за възраждане на Отечеството“.
Водачите на листи са потърсени за биографични данни. До този час някои от тях не са ги предоставили. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари