Колекционери показаха колекциите си с кристали на Празника на маданския кристал

Стотици видове малки и големи кристали изложиха колекционери на Празника на маданския кристал. Фестивалът в Мадан започна снощи с фолклорни концерти, а днес беше официално открит.
На площада в миньорския град бяха подредени шатри, в които колекционерите показваха и продаваха част от събираните години наред кристали.
В моята колекция има планински кристали – кварц, галенит, пирит. Събирал съм ги близо 20 години, каза за БТА Рамзи Чолаков, който работи като началник смяна в минодобивното предприятие „Горубсо“. Той продава по-малките по размер кристали, а големите пази в колекцията си.
За Валентин Савов от Мадан кристалите са хоби и бизнес, с който изкарва прехраната си. В колекцията има малахит и азурит от Конго, които привличат погледите на хората със зеления си цвят, както и кристали от Индия и Испания. „Това ми е страстта. Поглеждаш един кристал и си казваш – това е моят камък, и така продължаваш години да събираш“, каза Валентин. Той колекционира повече от 12 години камъни.
Празникът на маданския кристал се организира за втора поредна година и събира множество гости и жители на града, които с интерес разглеждат колекциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари