Колоездачи от три до 63-годишна възраст се включиха в обиколката на реновирани с евросредства обекти в Разград

Велосипедисти от три до 63-годишна възраст участваха в традиционната колоездачна обиколка на обновени с европейски средства обекти в Разград. Велообиколката е част от кампанията „Дни на Европа в Разград“, организирана от Областния информационен център (ОИЦ) и Oбщина Разград традиционно на 9 май. Заради неблагоприятните метеорологични условия събитията от 13-ото издание на кампанията бяха отложени за днес. 
Колоната от велосипедисти от училищата в града, граждани, сред които много родители с деца в Разград тази година потегли от Градския парк. Колоездачите бяха предвождани от преподавателя по физическо възпитание и спорт в Основно училище „Отец Паисий“ и дългогодишен състезател на спортен клуб по колоездене „Спринт“ Ахмед Ахмед. Велосипедистите преминаха през булевард „Априлско въстание“, а крайната точка на маршрута бе Археологическият резерват „Абритус“, превърнал се в популярна туристическа дестинация с национално значение също по европроект.
На финала се разигра томбола с над 50 велосипедни аксесоара за всичките 155 колоездачи, участвали във велонадпреварата. Трите големи награди – маркови велосипеди, бяха спечелени от Александър Георгиев, ученик в Основно училище „Васил Левски“, Керем Кадир – възпитаник на Основно училище „Никола Икономов“ и 50-годишния Любомир Даскалов.
Преди старта велосипедистите бяха приветствани от заместник-кмета и ръководител на проекта Зорница Евгениева, която пожела на всички участници успех. Поздрав към колоездачите отправи възпитаничката на музикалната школа “Enjoy Music & Art School“ Божидара Янева.
Управителят на ОИЦ Юлиян Данаилов заяви за БТА, че е изключително щастлив от нарастващия интерес към проявата.  
Майката на тригодишната Амая Петрова, която беше най-малката участничка във велообиколката, приветства организаторите за инициативата, като подчерта, че подобни инициативи възпитават децата. Най-възрастният участник Емилиян Георгиев също поздрави инициаторите на колоездачната обиколка.
Сред участниците бяха и група учители, ученици и родители от Професионалната гимназия по облекло в Разград. Преподавателят Димитър Димитров заяви, че се включва в обиколката от десет години насам, а от четири години участва със спечеленото от томболата колело.
Утре, 1 юни, ще се проведе второто събитие от кампанията „Дни на Европа“ – конкурсът за рисунка на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа”. Творческата надпревара ще се състои също в Градския парк, а началото е 15:30 часа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари