Концерт под мотото „За хер Боев с любов и песен“ събира на една сцена няколко поколения хористи в Хасково

„За хер Боев с любов и песен“ – под това мото ще се състои на 10 юли в Хасково хоровият концерт, посветен на 90 години от рождението на диригента Боян Боев (1934 – 2022), съобщиха от общинския пресцентър. Организатори на проявата са Община Хасково, Младежки център – Хасково и Сдружение „Орфей 1977“. 
Музикалната проява в залата на Младежки център ще събере на една сцена няколко поколения хористи от формации, създадени и дирижирани от Боян Боев, обявен за почетен гражданин на областния център през 2007 година.
Публиката ще има възможност да чуе изпълнения на Детски хор „Орфей“ при Младежки център под акомпанимента на пианистката Ирен Капеловска и с хормайстор Вили Костадинова, както и на вокален ансамбъл „Орфей+“ при сдружение „АЕДА“, с диригент Елена Цветкова. 
„С този концерт ще отдадем още един път почит към Боян Боев, който е един от значимите музиканти на Хасково. Той създава и ръководи дълги години пет хорови състава и ансамбли в родния си град. Носител е на множество награди като златен медал с Девическия хор „Южна пролет“ от деветия Световен младежки фестивал в София, както и на орден „Кирил и Методий“ – II-ра степен. От 1970 до 1977 г. работи в Германия. След завръщането си създава Детски хор „Орфей“, а по-късно и хор „Ноктюрно“, с който печели много международни награди“, разказа за БТА Елена Цветкова, която е сред първите възпитаници на Боян Боев в Детски хор „Орфей“, а понастоящем е диригент на детската хорова формация и създател на „Орфей+“, в която участват някогашни възпитаници на „Орфей“.
„Всички се вълнуваме много, защото на една сцена ще се срещнем няколко поколения хористи, които сме заобичали това трудно изкуство преди много години под влияние на Боян Боев и днес все още сме му отдадени“, допълни Елена Цветкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари