Концерт с българска музика и поезия ще изнесе Симфониета Шумен в навечерието на 24 май

Симфониета Шумен ще изнесе концерт в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В програмата му се съчетават българска музика и поезия. „Събитието има за цел да съчетае емоционалната сила на българското музикално и литературно наследство, като подчертае националната ни гордост и културна идентичност“, съобщиха от Симфониета Шумен. В концерта под диригентството на Цанислав Петков на 23 май актьорэт Димитър Караиванов ще представи текстове от български поети.
За БТА маестро Петков каза, че с концерта са прибегнали до нещо „неизпробвано, което да обхване две изкуства – на буквените и на нотните знаци. „Двете изкуства много интересно се допълват. Наблегнали сме на български композитори, имаме само български автори като Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов и Петко Стайнов. Най-познатите им произведения ще прозвучат. Това са „Ръченица“ и „Пайдушко“ от „Тракийски танци“ на Стайнов, „На село“ от Сюитата „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов, части от циклите „Класично и романтично“ и „Дивертименто“ от Панчо Владигеров“, допълни Цанислав Петков.
Димитър Караиванов каза за БТА, че към този музикален проект го е привлякла връзката му с Шумен, където е бил актьор девет години. „Хората, атмосферата на града, са тясно свързани с културата и с празника 24 май, затова не можех да откажа на Симфониета Шумен поканата да бъда част от този концерт“. Той добави: „Петдесет процента са музика, петдесет процента са сценична реч в концерта. Надявам се публиката да усети силата на текстовете, които сме избрали. Ще заложим на класиката. Ще звучат текстове от Иван Вазов, Христо Ботев, Пейо Явоворов, а от по-съвременните поети – от Петя Дубарова и Стефан Цанев. Класиката си е класика и тя ще бъде въздействаща“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари