Концерт във връзка с референдума за добив на метални полезни изкопаеми се организира в Божурище

На централния площад „Свети Георги Победоносец“ в Божурище от 18:30 часа се организира концерт с кауза, който ще събере на една сцена едни от най-известните и обичани личности в България. Той се организира дни преди референдума в общината, на който гражданите ще имат възможността да дадат своя глас в подкрепа на чиста природа за децата си, информират от Инициативен комитет „ДА на референдума в община Божурище“. 
Концертът е във връзка с референдума за добив на метални полезни изкопаеми, съобщиха още от инициативния комитет. 
Въпросът, по който ще се проведе местният референдум на 9 юни, е „Против ли сте Общински съвет-Божурище и кметът на община Божурище да издават и съгласуват устройствени планове и разрешения, касаещи територии за добив на метални полезни изкопаеми – подземни богатства, попадащи изцяло или частично в площта от територията на общината, определена в Разрешение №486/2018г. на Министъра на енергетиката?“, се посочва на страница на общината.
На сцената ще излязат Роси Кирилова, дует „Шик“, „Уикеда“, DIA, ансамбъл „Средец“, Искрен Пецов и мнoгo други. Те ще изпълнят своите най-големи хитове, придружени с истории в подкрепа на каузата против златодобива в община Божурище, информират организаторите.
Те припомнят, че до организирането на референдума се стигна, след като златодобивна компания получава разрешение за проучвателни сондажи и търсене на метални полезни изкопаеми на площ от 194.3 кв. км. до София. Вследствие на тези проучвания компанията би регистрирала търговско откритие и би имала право на концесия и разкриване на 12 работни площадки/рудника/мини, три от които са приоритетни, а две от тях се намират на територията на община Божурище. Засегнатите от този проект общини са Божурище, Столична община/район „Банкя“, Сливница, Брезник, Перник, Драгоман, Костинброд, както и София.
Решението за провеждането на местен референдум можете да откриете тук.  През месец май беше организирано спортно събитие в село Росоман като част от инициативата срещу златодобива в района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари