Конференция, изложба и практически работилници разглеждат позитивните примери за подобряване на публични пространства

Рекламирай в beZpartien.bg

Конференция, изложба и практически работилници разглеждат позитивните примери за подобряване на публични пространства с участието на гражданите от България и ще се търсят общи проблеми и решения. Това ще се случи по време на учредяването на национална мрежа Placemaking Connected: Bulgaria, съобщават организаторите.
По думите им над 25 организации и общо над 120 човека от различни градове ще се съберат в тридневен форум в сградата на Сточна гара, в София, от 1 до 3 септември. 
На 1 септември, петък, събитието започва с конференция, в която ще участват двама международни лектори от европейската мрежа Placemaking Europe. Те ще споделят oпит и ще съпоставят тенденции от България и други държави. В пет дискусионни панела ще се включат водещи организации от България, които ще представят и обсъдят добри примери от България в създаването и подобряването на четири типа пространства: места за живот, места за работа, места за природата и места за общуване. 
В панела „Места за живеене“ ще участват сдружение „|Не|Формално“ с опит от различни градове в България, „БГ бъди активен“ с техния проект за „Активни квартали“, „Ново архитектурно наследство“, които изследват междублоковите пространства и активистите Любен Вуков от „Сдружение за Слатина“ и Асен Асенов от ЖК Младост в София. Модератор на темата ще бъде Любо Георгиев от „Екипът на София“.
В дискусията „Места за природата“ ще участват фондация „Колективът“ с представяне на инициативата „Реките на града“, която започва фестивала в София в същия ден, Varna Spaces, които ще разкажат за освобождаването на крайбрежната алея във Варна от колите за хората, Първан Симеонов от творчески колектив „На улицата”, който ще разкаже за акциите за запазване на парк Бедечка в Стара Загора, инициативата за „Зелен ринг София“ на фондация „Зелена линия София“, Божидар Емануилов от двигателите на градското земеделие в София и Румяна Киризиева от „БГ бъди активен“. Модератор на панела ще е Мила Йолова от Съюз на урбанистите в България. 
Третата дискусия „Места за работа“ ще разгледа как различните общности участват в създаването на споделени места за работа. Модератор е Христо Станкушев от „Екипа на София“. В нея ще вземат участие co-working проектът Вetahaus, новото мултифункционално място в близост до Сточна гара „Чистилището“ и „Градоскоп“ с проекта им за изследване на начините за подобряване на средата в една от най-големите български индустриални зони с най-много работници – „Тракия икономическа зона“. Пламен Мартинов от CDD и Light Factor ще разкаже за това как се променят тенденциите в обзавеждането на офиси, а Нуша Огнянова от Botanic Lab ще добави перспективата за озеленяване на съвременната работна среда. Участник в събитието е и „Бизнес парк София“ – бизнес зона, която от тази година активно използва placemaking подходи в своето устойчиво развитие. 
Местата за общуване в българските градове ще обсъдят представители на инициативи за обособяване на арт квартали в страната – „Капана“ в Пловдив, „Таляна“ във Варна, „Варуша Юг“ във Велико Търново и софийския „квАртал“. Виктория Драганова от „Център за социална визия“ ще говори за потенциала на изкуството да създава oбщности в големите квартали, а Георги Николов от „Градоскоп“ ще разкаже за плейсмейкинг подходите, които екипът използва за използване на сградата на Сточна гара и зоната около нея и трансформацията им в места за общуване. Модератор на панела ще е Янина Танева от „Фабрика за идеи“ – организация с опит в селските общности проекти от инициативата „Резиденция Баба“. 
Конференцията ще завърши със заключителната дискусия „Как да работим по-добре заедно?“, в която представители на местната власт и граждански организации ще търсят общи решения и политики за подкрепа на инициативите. Участници са Здравко Здравков, главен архитект на София, Станимира Христова от ОП „Софияплан“, Ралица Герасимова, заместник-кмет по културата във Варна, Maрия Бадева, архитект и младежки делегат към ООН, арх. Иван Караджов от „Спаси София“, арх. Емил Бурулянов от „Посока“ (Бургас) и Калоян Карамитов от „Екипа на София“. Модератор ще е журналистът от БНТ Камен Коларов. 
На финала ще се състои официалното обявяване на националната мрежа Placemaking Bulgaria: Connected. Програмата на втория ден включва няколко практически работилници, а през трите дена всички посетители ще могат да разгледат и изложба с избрани български проекти.
В неделя, 3 септември, организации от цялата страна планират и символичен флашмоб, в който над 20 населени места в страната ще се включат едновременно в намеси за подобряване на пространство в своя град.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *