Конференция на тема „Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“ ще се проведе днес в София

Рекламирай в beZpartien.bg

Конференция на тема „Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“ ще се проведе днес в Представителството на Европейската комисия (ЕК) в София, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел е домакин на събитието в партньорство с посланик Фредерик Мерис и Посолството на Кралство Белгия в Република България.
Целта на форума е да събере здравни експерти на национално и европейско ниво, представители на институциите на Европейския съюз (ЕС), учени и представители на академичните среди, за да обсъдят поставянето на сърдечно-съдовото здраве в центъра на европейския дискурс.
Конференцията ще акцентира на две основни теми – “Укрепване на социалната и здравната програма на ЕС: развитие на сърдечно-съдовото здраве и перспективи за бъдещето” и “Сърдечно-съдовото здраве в България: как да превърнем предизвикателствата във възможности за предоставяне на по-добро здравеопазване на българските граждани”.
През последните години глобалните предизвикателства пред общественото здраве, като пандемията от COVID-19, поставиха силен акцент върху сериозните рискове, които сърдечно-съдовите заболявания представляват за различни възрастови групи. Това подчертава нуждата от разработване на силна и последователна политика за намаляване на тези рискове и осигуряване на необходимото лечение, посочиха от МВнР.
Белгийското председателство на Съвета на ЕС поставя укрепването на социалната и здравната програма на ЕС сред шестте си приоритета за периода януари-юни 2024 г. От съществено значение е да се ангажират повече европейски политици и здравни специалисти с развитието на сърдечно-съдовото здраве. България приветства приоритетите: защита на върховенството на закона, демокрацията, единство в засилването на конкурентоспособността, следвайки зелен и справедлив преход, укрепване на нашата социална и здравна програма, защита на хората и границите, насърчаване на глобална Европа, посочиха от МВнР в началото на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *