Консултации и прегледи за пациенти, преживели инсулт, организират в болница „Пирогов“

Консултации и прегледи за пациенти, преживели инсулт, организират в Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) „Н.И.Пирогов“. Това съобщиха от лечебното заведение. Безплатните консултации, а при необходимост и прегледи за пациенти, преживели инсулт, ще бъдат на 19 юни 2024 г. в болницата. 
Обучението, консултациите и прегледите ще бъдат извършвани от доц. Мария Димитрова, ръководител на Клиниката по нервни болести и доц. Николай Велинов – ръководител на ендоваскуларния екип на Центъра за лечение на инсулти в „Пирогов“, заедно с техните екипи. Лекарите ще разкажат на пациентите и близките им за рисковите фактори за исхемичен мозъчен инсулт, първите признаци на състоянието и правилното поведение при появата им.
Желаещите да бъдат прегледани и да участват в обучението трябва предварително да се запишат на тел.: 02/ 9154406, всеки делничен ден от 11:00 до 12:00 ч. От пациентите и от близките им не се изисква такса.
Доц. Димитрова и доц. Велинов записаха през октомври 2023 г. видеоклип, чиято цел беше повишаване на осведомеността и адекватна реакция при поява на мозъчен инсулт. Инициативата беше по повод 29 октомври – Световен ден за борба с мозъчен инсулт.
Рисковите фактори за развитие на исхемичен мозъчен инсулт са изменяеми и неизменяеми. Неизменяеми са възрастта, полът, ниското тегло при раждане, раса, етнос и генетична предиспозиция. Изменяемите рискови фактори са артериалната хипертония, тютюнопушенето, захарният диабет, дислипидемията, непълноценното хранене, злоупотребата с алкохол, употребата на някои медикаменти, употребата на наркотици, намалената физическа активност, начинът на живот, припомниха от болницата. 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари