Контрабандни надуваеми лодки, използвани и за трафик на мигранти, задържаха митничари на „Капитан Андреево“

Общо девет недекларирани надуваеми лодки и три механични помпи бяха задържани на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ при проверки, част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на Агенция „Митници“, „Гранична полиция“, „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.
За плавателните съдове има обосновани предположения, че се използват за превозването на нелегални мигранти от Европа през Ламанша към Англия. Тези твърдения бяха на британския държавен министър по въпросите на имиграцията Роберт Дженрик, който на 13 ноември миналата година посети „Капитан Андреево“. Той и вътрешният министър Калин Стояново тогава подписаха „Изявление за засилено сътрудничество“, което засяга именно нелегалната миграция. Документът бе заверен след двумесечна интензивна работа по отношение на противодействието на преминаване на лодки, двигатели и приспособления за тях през границата ни от Изток.
При един от сегашните случаи на втори май на пункта пристига лек автомобил с чужда регистрация, управляван от мъж с двойно гражданство – турско и шведско. По метода „анализ на риска“ автомобилът е селектиран за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митническите служители откриват в багажното отделение на колата пет големи пакета, в които са поставени надуваеми гумени лодки с размери три на осем метра.
Другите случаи са в товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия и в автобус, в чието багажно отделение при са открити три надуваеми лодки и три механични помпи за тях. На нарушителите са съставени актове. В периода на засилен контрол на „Капитан Андреево“, обратно в Турция са върнати и две надуваеми лодки и шест двигателя, които  са били надлежно декларирани, но не са отговаряли на въведените национални разпоредби, които регулират вноса на тези стоки, допълват от митницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари