„Контрасти“ среща Радиосимфониците с Томас Аунер и Гергей Мадарашн за 85-годишнината на акад. Георги Минчев

Томас Аунер и Гергей Мадараш ще гостуват за пръв път на симфоничния оркестър на БНР в концерта „Контрасти“ на 17 май в зала „България“, съобщават от БНР.
Популярни и контрастни произведения ще предложи богатата програма, с която Радиосимфониците ще отбележат 85-годишнината на акад. Георги Минчев – един от най-ярките представители на съвременната българска музика, който я утвърждава на международната сцена. Гост-диригентът маестро Мадараш е музикален директор на Кралския филхармоничен оркестър на Лиеж, а солистът Томас Аунер е водач на виолончелите на Брукнер оркестър в Линц.
Концертът носи името на творбата „Контрасти“ от акад. Георги Минчев, с която ще започне програмата. Написано през 2002 г. по поръчка на филхармонията в Хайделберг, произведението според критиката показва как да направим сложната музика лесна за разбиране и нарича това „рецептата на Минчев“. 
Вечерта ще продължи с Първия концерт за виолончело от Камий Сен-Санс със солист Томас Аунер.  Победител и финалист в международните конкурси по виолончело в Лицен, „Менделсон-Бартолди“, „Рихард Щраус“, „Антонио Янигро“, Gradus ad Parnassum и „Кралица Елизабет“, той е изгряваща звезда на музикалния небосклон. През 2023 г. SoloMusica (Мюнхен) издаде последния му компактдиск „217“ , определен от AAG като „албум, на който трудно може да се устои“. В дебюта му с Радиосимфониците публиката ще чуе Томас Аунер като солист в един от най-великолепните виолончелови концерти на всички времена.
Концертът ще завърши с Италианска симфония от Феликс Менделсон. Вдъхновена от голямото пътуване на композитора в Европа, творбата носи еуфоричния отзвук от любовта на Менделсон към италианската култура. „Това ще бъде най-веселото произведение, което някога съм правил, особено последната му част,“ пише композиторът. 
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари