НачалоСвятКосовският премиер примамва гражданите да сменят регистрационните номера на колите си

Косовският премиер примамва гражданите да сменят регистрационните номера на колите си

Косовският премиер Албин Курти започна за пререгистрацията на автомобилите със сръбски на косовски регистрационни номера с RKS, което означава „Република Косово“, съобщава вестник „Данас“.

Във видео, публикувано в социалните мрежи, Курти казва на сръбски, че 401 945 автомобили имат маркировка RKS, десетки хиляди от тези коли са собственост на хора от малцинствата, и че автомобилите, които трябва да бъдат пререгистрирани, са само около два процента от общия брой на превозните .

„Уважаеми граждани, от днес до 31 октомври, в продължение на 61 дни, във всичките 34 регистрационни центъра отново откриваме възможността за на регистрационните табели с тези на общата ни република. Прехвърлянето и регистрирането на превозни средства с табели RKS обслужва обществения ред, закона и безопасността. Табелите, издадени от Сърбия „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ и „DA“ са наследство от режима на Милошевич. Подобно наследство не трябва да ви е в тежест“, каза Курти на сърбите.

Той добави, че с това наследство сърбите са целенасочено държани в миналото и изолирани от останалата част от Косово и че преминаването към регистрационни табели с маркировка „RKS“ дава възможност за „безпрепятствена и непредубедена свобода на движение на цялата територия на Косово“.

„Искаме нашите граждани от общините Северна Митровица, Звечан, Лепосавич и Зубин По, които в момента използват табели „KM“, да не бъдат само граждани на тези общини, искаме да бъдат граждани на Република Косово, които пътуват свободно и редовно в района на Прищина, за да използват услугите на централните институции, да посещават столицата на Косово и да участват в религиозните ритуали на манастира Грачаница. В района на Призрен да посещават културни, исторически и религиозни паметници, в района на Печ да посещават Руговача клисура и манастира Дечани; в района на Гнилане да посещават роднини и приятели в Клокот, Нови Бърдо, Партеш, Ранилуг и Шилово“, каза косовският премиер.

Той каза още, че косовската страна дава краен срок за пререгистрация на превозното средство с финансови стимули – тези, които решат да сменят регистрационните номера на колите си с RKS в рамките на определения двумесечен период, ще бъдат освободени от плащане на данъци и такси, които могат да достигнат 5000 евро.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО