НачалоБългарияКой трови жителите на Горна Оряховица? /ВИДЕО + СНИМКИ/

Кой трови жителите на Горна Оряховица? /ВИДЕО + СНИМКИ/

11
1

Получихме сигнал адресиран до екипа на bezpartien.bg във връзка с информация за нерегламентирано извозване и складиране на боклук – суровина  за нуждите на производството на конкретна компания. 

Балите с а проверявани от , през септември месец 2022 г. от тогава не се осъществява никакъв контрол върху дейността на „“ ЕООД. Снимка: bezpartien.bg   

До 2020 година компанията „Еко Сорт“ ЕООД,  стопанисва площадката/ намираща се в местността „“ в , в землището на село Първомайци/, където екипа ни установи, че на открито са разположени близо 5000 тона отпадък, е развивала дейност с предмет „сепариране на отпадъци“. Изградена е и система за сепариране, която и до днес е там, но не функционира. Заради голям пожар, както и невъзможност да покрият нуждите си за сепариране на отпадък с отпадък, прекратяват дейност. По-късно през 2021 година,  терена е отдаден под наем на „Мегапорт“ ООД.    „Еко сорт“ ЕООД, притежават разрешително за дейността, но няма как да предоставят за ползване на трети лица. 

ВИДЕО ОТ СРЕДНОЩНАТА ПРОВЕРКА НА МВР и РИОСВ, гледайте тук! 

 

Сепарирането има за цел разделянето на отпадъците на рециклируеми материали според състава си. Черните и цветните метали, пластмасите и хартията, например, съхраняват своите качества след преработка и по този начин могат да бъдат използвани като суровина. За обслужването на този процес, според изходната суровина, се създават различни видове сита и сепариращи устройства.

Сепариращи устройства са:

  • барабанни сита,
  • сепаратори на немагнитни материали (Вихровотокови сепаратори),
  • сепаратори на немагнитни материали,
  • лентови магнитни сепаратори,
  • надлентови магнитни сепаратори,
  • магнитни барабани,
  • сензорни сепаратори (Инфрачервени сепаратори)
Кадри от високо показващи мащабите на „складираният“ боклук. Снимка: bezpaetien.bg

„МЕГАПОРТ, съвместно с други компании, организира система от пунктове за събиране, сортиране, транспортиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки.
Всички наши усилия са насочени към затваряне на технологичния цикъл и 100% оползотворяване на опаковките, които произвеждаме.
Нашето кредо за опазване на околната среда е изцяло подчинено на желанието да опазим природата в нейния естествен баланс.“, пишат още, лично от компанията-собственик на „съхраняваният“ в близост до жилищни сгради-боклук от Германия.

Снимка: bezpartien.bg

Именно компанията „Мегапорт“ ООД / известна с полиетиленовите си торбички/ е собственик на боклука от Германия, подсигурен за нуждите на производството. Използва се като суровина за основите им продукти – торбички. Същата компания, е подсигурила охраната с друго „поставено“ дружество, което пази стриктно периметъра около „базата“- склад за боклук. Самата площадка се намира в близост до защитени територии и жилищни сгради, както и местната туристическа забележителност „Ряховец“.

Самият терен, е наричана „Батареята“, заради разположените в миналото казармени помещения, складове и други за нуждите на армията. 

Разбира се, нищо общо с действителността и с това, което заедно с общинският съветник Иван Атанасчев установихме на място и видяхме с очите си.

„Близо 200 тира от началото на ноември  до края на декември м.г. са преминали през няколко града в цялата област и никой от компетентният орган не можа да отговори на въпросите ни, как този боклук е стигнал до тук без какъвто и да е контрол. Да не говорим, че те научиха от нас затова, че тук някой складира боклуците на Германия.“, споделя лични впечатления, общинският съветник.  

Иван Атанасчев / Общински съветник в ОбС – Горна Оряховица/Снимка: bezpartien.bg

Именно в интерес на жителите и гражданите на град Горна Оряховица и населените места в региона, решихме да направим нарочна проверка на място в късните часове на 03.01.2023 година. Сигнализирахме РИОСВ / Регионална инспекция за околна среда и води/, също ОДМВР – Велико , Областна администрация, както и / Министерство на околната среда и водите/.

На място пристигнаха служители на РИОСВ, МВР, а след поискване от компетентният орган и представители на компанията „Мегапорт“ ООД. Адекватната реакция на служителите на РУ – П в град Горна Оряховица, предизвика проверка по смисъла на ЗЧОД / Закона за частната охранителна дейност/ на фирмата охраняваща обекта, както и служителя й на място. По-късно заедно с полиция, „площадката“ беше проверена и от РИОСВ, като „органа“ уж контролиращ дейността на компании с идентична дейност. 

Снимка: bezpartien.bg

Беше сезирана и Районна прокуратура, Велико Търново, като тепърва се очакват резултатите от образуваната преписка и проверка, във връзка с произхода, съдържание, начин на транспортиране и складиране на боклука внос от Германия. 

По наша информация и след наша справка в системата на ИАОС/ Изпълнителна агенция по околна среда /, става ясно, че фирмата собственик на боклука, притежава разрешително издадено от РИОСВ от септември месец 2022 година. Разрешение получено след сигнали на граждани, че някой извозва и съхранява боклуци с неясен произход, буквално пред входните врати на имотите, които обитават на метри от въпросната площадка. 

Справка от регистъра на ИАОС / МОСВ – ИАОС

Според това разрешително, компанията  има право да съхранява до 2000 тона боклук в срок до 3 години от издаване на разрешителното. Проверката ни на място установи двойно по-голямо количество, което не се съхранява при необходимите условия затова, описани подробно в ЗУО/ Закон за управление на отпадъците/. Също стана ясно, че дори РИОСВ, не могат да дадат отговор какъв точно боклук се съхранява там, неговото съдържание и дали отговаря на описаните в разрешителното условия затова.

КОЙ Е МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ И „МЕГАПОРТ“ ООД ?

„МЕГАПОРТ ЕООД е основана през 1992 г.  Занимава се с производството на полимерни и ко-полимерни фолиа, опаковки и материали. Общата площ на фабриките  е над 20 000 кв.м. Направените инвестиции имат за цел повишаване капацитета и качеството на произвежданите изделия и подобряване ефективността на производството.
Ние вярваме в бъдещето на рециклирането и инвестирахме в последно поколение почистващо и рециклиращо оборудване. Крайният продукт под формата на висококачествени фолиа, ръкави и чували за боклук са добре приети както на Българския така и на международния пазар. Всички наши усилия са насочени към затваряне на технологичния цикъл и 100 процентово рециклиране на произведените от нас опаковки. През 2014 г. МЕГАПОРТ инвестира в нови миялни инсталации, палетизиращи линии и разшири своя производствен капацитет.
В заводите и търговските  офиси в градовете Велико Търново, София, Пловдив, Варна, работят над 500 души. Около 60 % от продукцията е за вътрешния пазар, а чуждестранните ни клиенти са от различни държави: Германия, Австрия, Холандия, Дания, Гърция, Румъния, Македония и др.“, пише още в сайта на компанията.

КОЙ Е МИРОСЛАВ АНГЕЛОВ? 

 

/ Снимка:

Мирослав Ангелов, е собственик и създател на компанията „Мегапорт“ ООД, със седалище на управление в град Варна. Същият е известен и със страстта си към високите скорости. Състезател на Клуб „Мегапорт Рейсинг“. Известен с контактите си във всяка сфера на общественият и политически живот.

Наши източници твърдят, че е известен и с топлите си контакти с бившият Окръжен прокурор и настоящ заместник апелативен прокурор – Емил Денев. Съпругата на прокурор Денев пък е съдружник в частната хемодиализа във Велико Търново, за която се твърди, че е собственост на покойният вече Камен Костадинов, който беше дългогодишен функционер на ДПС във Велико Търново и най-близкият до Ахмед Доган в региона.

В ляво – Емил Денев / Снимка: RegNews

По информация на бивши служители на компанията му, изключително некоректен, арогантен и агресивен работодател, според които използва всяка вратичка в закона за да генерира подобни печалби на цената на човешки животи дори.

Отзиви в една от популярните платформи за обмен на информация между служители на компании в България.

Отскоро, двете му дъщери на 21 години и 28 години са съдружници в дружеството, което по информацията, с която разполагаме,  генерира 45 милиона оборот годишно. 

Снимка: ТР

 

Снимка: ТР

„Проверката по случая с големите количества отпадъци продължава, тепърва ще се преценява ще бъде ли образувано досъдебно производство“, поясни Тотко Тотев, говорител на Районната прокуратура във Велико Търново.

Очаквайте продължение! 

 

Последвайте страниците ни в “ Фейсбук “ / Facebook /  и канала ни в “ YouTube „, за да следите „на живо“ работата ни. 

Можете и да спонсорирате дейността ни, като равите  ТУК.

Симон Милков
Симон Милков
Симон Милков, е журналист на свободна практика. Популярен със своите авторски рубрики "Шибанистан" и "ПарламентьорЪт". Информационна агенция "БезпартиенБГ", е създадена също по негова идея, като източник на свободна и независима гражданска журналистика. За контакт: s.milkov@bezpartien.bg
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО