Кръстът, потопен в язовир край кюстендилското с. Горна Гращица, засия със слънчева енергия преди Великден

От миналата вечер над Кюстендил в тъмното свети кръстът, потопен преди повече от година в язовир „Валого“ край с. Горна Гращица, община Кюстендил.
Той е дело на кюстендилския художник Евгени Серафимов, а концепцията на проекта, наречен „Изкуство без въглероден отпечатък“,  беше вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в глобален мащаб.
Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството и кръстът като символ на кръговрат, цикличност и възкресение. Ледени късове от водния басейн бяха подредени в предварително изработена метална конструкция, която държи скулптурата. След създаването й, на мястото се състоя и фотографски пленер, резултатите от който бяха показани в изложба.
„Преди година, когато направихме ледения кръст, беше ясно, че това място ще бъде терен за съвременно изкуство, а самият кръст – обект на нови творчески предизвикателства. Миналата година, преди да направим фотографската изложба, покрихме кръста с няколкостотин свещички. Сега, за Разпети петък, ми се искаше да направим нещо, но отново да е екологично. Тогава се роди идеята да го покрием с няколкостотин соларни диода и да го направим в четвъртък, преди Разпети петък. И когато е най-тъмно, а това е най-тъмния ден в годината за всички християни, над Кюстендил да светне кръстът на Спасението“, разказа пред БТА Евгени Серафимов. 
Заедно с местното сдружение Партньори „Кюстендил“, между облаците и дъжда, авторите на проекта миналата вечер успяха да покрият кръста с няколкостотин лампички, за да светне. „Той ще продължи да свети всяка нощ занапред като едно хубаво послание над Кюстендил и ще свети с енергията на слънцето, събрана през деня“, разказа още Серафимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари