Кръводарителска акция се състоя в Самоков

Кръводарителска акция, организирана от Националния център по трансфузионна хематология, сдружение „Сили имам да се боря” и Община Самоков, се състоя в Самоков. Това каза Елица Симитчиева, която е част от сдружението. Тя посочи, че още от началото на акцията тази сутрин са се събрали доста желаещи да дарят кръв. „Щастлива съм, че все повече млади хора идват и ни намират, което говори, че добре сме си свършили работата“, посочи още Симитчиева. 
Тя каза, че сдружението „Сили имам да се боря“ продължава да развива своята дейност и в други аспекти – профилактични прегледи и помощ на болни хора. 
Сред кръводарителите днес бе и кметът на община Самоков инж. Ангел Джоргов, заедно със служители на общинското ръководство. „За пръв път дарявам в спортната зала. Нямам притеснения и дори знам, че полезно“, каза кметът пред журналисти. 
Може да стане дарител всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 килограма, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, посочи Евелина Динкова, част от организаторите в града. Тя каза, че няма риск от кръводаряване и загубата на кръв. По думите ѝ мъжете могат да даряват пет пъти в годината, а жените най-много четири.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари