Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие в парламентарни избори и евровота изтича в 17:00 ч. днес

Крайният срок, в който партиите и коалициите подават в Централната избирателна комисия (ЦИК) заявление за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от Република България и/или за народни представители, е до 17:00 ч. днес, съгласно хронограмата на ЦИК.
От миналия понеделник, 15 април, ЦИК започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, насрочени на 9 юни 2024 г. Приемането на документите се извършва в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, във фоайето, вход „Ларго“.
Към заявлението трябва да се представи и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията за съответния вид избор. В случаите, когато партия или коалиция заявява участие и в двата вида избори, може да представи един списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели – български граждани, които имат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.   
Всеки избирател може да участва само в един списък за съответния вид избор или само в един списък – общ за двата вида избори. При полагане на подписа си в списъка избирателят удостоверява своята самоличност.
Регистрацията на партията за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България може да бъде подкрепена и от избиратели граждани на друга държава членка на Европейския съюз, като в списъците се посочват имената, личния номер, номера на удостоверението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис.
От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети за издигане на независими кандидати за членове на Европейския парламент от Република България. Крайният срок за приемане на документи е 29 април.
Документи за регистрация на кандидатски листи за членове на Европейския парламент от Република България ЦИК започва да приема също от 25 април, като крайният срок за приемане на документи е 7 май.
Вчера от ЦИК съобщиха, че няма да приемат на 3 и 5 май документи за регистрация на кандидатски листи за членове на Европейския парламент от Република България, както и допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари