Крепостта „Баба Вида“ се превърна в арена на сблъсък между българи и сърби по време на средновековния фестивал „Бъдинъ“

Рекламирай в beZpartien.bg

Крепостта „Баба Вида“ се превърна в арена на военен сблъсък между българи и сърби по време на единадесетото издание на средновековния фестивал „Бъдинъ“. Всяка година се избира специален исторически сюжет, свързан с Видинския регион, разказа за БТА главният експерт в Община Видин Цецка Цокова. Тази година става въпрос за Видинското княжество по времето на управителя Белаур.
Конфликтите през първата половина на XIV век между българи и сърби са много чести. Динамична е средновековната история през този период. Събитията са свързани с убийството на българския цар Михаил III Асен, възкачване на малолетния владетел Иван Стефан, неговото детрониране, гражданска война в България, докато не се провъзгласи за български владетел цар Иван Александър, който присъединява Видинското княжество към централната власт. Отношенията между Сърбия и България се скрепват с династически брак – цар Иван Александър дава своята сестра Елена на сръбския крал Стефан Душан.
Възстановките са концентрирани върху историческите събития на битки между войските, наздравици в чест на победата и в чест на българо-сръбските отношения и династическия брак. 
Във фестивала участват групата за средновековни възстановки „Сбигор“ от Сърбия, групата „Дунавска дружина на Алтимир“ към съвета по туризъм в Свищов, прабългарска школа „Багатур“, спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ от Стара Загора, регионалния клон от Свищов на национално дружество „Традиция“ и от читалището във видинското село Кутово. 
Първата вечер завърши с факелно шествие и огнен спектакъл на формация „Феникс“ – гр. Козлодуй.
Битките продължават и през втория ден на фестивала, както и с тематична анимация за деца. Ще се представят ролеви игри за малките посетители – теглене на въже, търсене на съкровището на царя, стрелба с лък и др. Малчуганите ще наблюдават работата на средновековни занаятчии и ще научат повече като участват в изработката на предмети и играчки. Децата ще имат възможност да чуят беседа за ролята на ловните соколи през средновековието. На свобода пред техния поглед бе пуснат керкенез, отгледан в спасителния център в Стара Загора.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *