НачалоСвятКриза на Острова! В Англия и Уелс стачкуват работещите в спешната помощ

Криза на Острова! В Англия и Уелс стачкуват работещите в спешната помощ

Хиляди на екипите за спешна помощ в Англия и Уелс стачкуваха днес с искания за увеличение на те, което доведе до поредното режение в държавно финансираната здравна система ден след а на медицинските сестри, предаде Ройтерс.

По-рано днес британският министър на здравеопазването и социалните грижи Стив Баркли призова гражданите да „проявят здрав разум“, имайки предвид, че здравната система е „под сериозен натиск“ заради случаите на грип и КОВИД-19. „В този момент профсъюзите избраха да предприемат стачни действия вместо да работят с нас за постигане на съгласие и да направят изключения при медицински случаи от първа и втора егория, спешните повиквания и случаите, когато има опасност за живота“, заяви той пред Би Би Си.

Генералният секретар на профсъюза „Юнисон“ Кристина Маканеа коментира, че е потресена от изказването на министъра, след като се знае, че плановете за непредвидени разходи вече са договорени на местно ниво. „Внушенията, че сме безотговорни, са наистина шокиращи. Това е всяване на страх сред населението“, подчерта Маканеа. По думите ѝ здравни работници, включително от спешни екипи, масово напускат заради условията на труд, а това усложнява още повече ситуацията на оставащите в системата.

Шарън Греъм от профсъюза „Юнайт“ потвърди, че ще се реагира на всички спешни случаи от първа категория, а тези от втора – за състояния като сърдечен удар, ще се поемат от здравните работници. „Не биваше да се стига до тази стачка. Правителството трябва да се върне на масата на преговорите, за да постигнем съгласие за увеличение на заплатите на тези служители и всички да се върнем на работа“, добави Греъм.

По данни на третия синдикат, подкрепящ стачните действия – „Джи Ем Би“, заплащането в здравния сектор е намаляло със 17 процента в реално изражение след 2010 г., а обажданията за изпращане на линейки за същия период са нараснали със 77 процента. Профсъюзите поискаха увеличение на заплатите, след като през ноември инфлацията в Обединеното кралство достигна до 10,7 процента.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО