НачалоСвятКризата в Хаити е безпрецедентна, ООН моли спешно за помощ

Кризата в Хаити е безпрецедентна, ООН моли спешно за помощ

Заместник генералният секретар на ООН, Амина Мохамед, призова всяка страна, разполагаща „с нужния капацитет“, спешно да разгледа искането на правителството на Хаити за изпращане на международни сили, които да възстановят сигурността в островната държава и да ѝ помогнат да се справи с хуманитарната криза, предаде АП.

„Става дума за задълбочаваща се криза с безпрецедентен мащаб и сложност, която буди сериозна тревога“, каза Мохамед пред Съвета за сигурност на световната организация.

Тя повтори призива на генералния секретар на ООН, Антониу Гутериш, да се окаже международна подкрепа на хаитянските сили за сигурност, които не могат сами да се справят с престъпните банди, тероризиращи страната и парализират живота там, в условията на тежка хуманитарна криза на острова.

„Обстанова на несигурност достигна до безпрецедентни равнища, а нарушенията на правата на човека са повсеместни“, каза Мохамед. „Престъпните действия и насилието на въоръжените банди все повече се засилват. Те си служат с убийства и групови изнасилвания, за да тормозят населението и да го подчиняват на волята си.“, съобщи .

На 7 октомври хаитянският премиер, Ариел Анри, отправи настойчив призив от името на правителството си за незабавно разполагане на международни сили с достатъчна численост, които да помогнат да бъде сложен край на кризата, предизвикана отчасти от „престъпните действия на въоръжените банди“. Повече от два месеца по-късно обаче нито една страна засега не е откликнала на молбата му, отбелязва АП.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО