НачалоБългарияКрум Зарков: Прокуратурата говори за хора с известни прякори, ако имат данни...

Крум Зарков: Прокуратурата говори за хора с известни прякори, ако имат данни – да ги арестуват и обвинят

Главният прокурор съобщи за опити за натиск от криминални „авторитети“ върху родни магистрати.

„Ако живеем в завладяна държава, не е след думите на главния прокурор. Обвиненията идват и от самите българи, че тя не се управлява по реда на закона, а по неписаните правила на задкулисието“, коментира служебният министър на то Крум Зарков в студиото на „Опорни хора“.

Той беше егоричен, че в Министерството на правоието не е постъпвал сигнал за опасност за живота на магистрат, както твърди главният прокурор.

„Ако има застрашени магистрати, Министерството на правосъдието, чрез своята ГД „Охрана“, ще ги охранява. Правили сме го и преди, трябва да подадат сигнал. Тези неща не се говорят по телевизията, ако има такива неща, МП е ълно подготвено и способно да защити българските магистрати, ако те са застрашени“, допълни Зарков.

Министърът припомни, че главният прокурор Иван Гешев има собствена охрана.

„Прокуратурата говори за хора с известни прякори, ако имат данни – да ги арестуват и обвинят. Не за първи път чуваме подобни стряскащи твърдения, ако са верни неща, от тук нататък е важно да следим какво следва. В правомощията на та е да противодейства на престъпността, да повдига обвинения, да преследва и разкрива тези заговори“, каза още Зарков.

Пред Bulgaria ON AIR той припомни, че едно от първите действия на следващия парламент трябва да бъде приемането на важни законои, сред които възможността за разследване на главния прокурор.

„Министерството на правосъдието дълго време работи по законопроекта. Той е съгласуван с други ведомства, но и с международни експерти, известната Венецианска комисия към Съвета на . Според комисията законопроектът и механизмът, който предлагаме, е максималното, което можем да направим в сегашната законодателна рамка. Предложението е върховен съдия да може да води разследването срещу главния прокурор. Когато то приключи, той се връща на мястото, от което е дошъл, върховен съдия. Той няма да зависи от прокурорската колегия на , така е предвидено, че да няма стимул да обвини, нито да се притеснява да го направи“, каза още Зарков.

Като друга важна стъпка той посочи законодателната промяна, която ще задължи главния прокурор да дава по-голяма отчетност, предвид че е с най-дългия в държавата – 7 г.

„Основните партии на тези избори са изразили подкрепа на законопроектите, но ще се зарадваме, когато и последният параграф бъде гласуван и приет от депутатите“, надява се правосъдният министър от служебния кабинет.

В разговора Зарков уточни също, че не знае за трети списък с българи, които ще попаднат под ударите на закона „Магнитски“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО