КТ „Подкрепа“ проведе празнично шествие под наслов „Работни места, заплати и сигурност“

По повод 1 май – Международния ден на труда и работническата солидарност, синдикалисти от КТ „Подкрепа“ организираха празнично шествие.
Шествието тръгна от сборния пункт при църквата „Св. Неделя“ и продължи по бул. „Витоша“, по бул. „Патриарх Евтимий“, по ул. „Фритьоф Нансен“, покрай НДК, моста на бул. „България“ до хотел „Хилтън“, по алеята на бул. „Черни връх“ до музей „Земята и хората“, където се очаква празничен рок концерт.
Шествието е под надслов: „Работни места, заплати и сигурност“ .
В него се включиха синдикалисти от цялата страна от различни синдикални федерации. Началото на шествието бе съпроводено с духова музика, изпълнена от духовия оркестър на Първа английска гимназия в София.
Деца от Националната школа по атрактивни изкуства радваха минувачите и участниците в шествието с циркови номера и изпълнения на мотоциклети.
В навечерието на 1 май от Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ предупредиха, че обедняването продължава. В анализ, разпространен от синдиката, е записано, че бедността вече се превръща в хронично заболяване за 1/3 от домакинствата в страната. Основният извод е, че заплащането на труда, нивото на пенсиите и безработицата са факторите, които гарантират устойчиво плавно повишаване на бедността, нарастване на риска от социално изключване и риск за здравето на нацията.
От КТ „Подкрепа“ допълват, че минималните работни заплати не са адекватни и са далече от жизнения минимум. Все още 1/3 от домакинствата са под линията на бедност, а 2/3 – са под жизнения минимум. Сивата икономика, отказът от заплащане на положения извънреден труд, символичните добавки за нощен и опасен труд, също допринасят за ниските доходи, става ясно още от анализа. От синдиката се позовават на данните на Националния статистически институт за миналата година, според които няма обръщане на тенденцията за обедняване.
През 2023 г. делът на бедните сред заетите във възрастовата група 18 – 64 години нараства спрямо 2022 година с 1,7 процентни пункта – до 11,7%. При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 2,5 процентни пункта по-нисък от този при мъжете. 
Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е относителният дял на бедните сред домакинствата от двама възрастни с три или повече деца  – 55,2%,  и от един родител с деца – 42,8%. Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 2 процентни пункта по-висок, отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 1,8 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари