Кукли-петрушки изработиха деца в лятна работилница на сливенската библиотека

Кукли-петрушки изработиха децата, които участват в лятната работилница на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, съобщиха от културния институт. Заниманията са част от инициативата „Лято в библиотеката“- 2024.
При тематичното занимание под надслов „Как куклите оживяват“ малчуганите се запознаха с историята на кукления театър, видовете кукли и начините за водене и игра. Библиотекари представиха кратки драматизации с кукли по „Ние врабчетата“  Йордан Радичков и „Косе Босе“ на Ран Босилек. С помощта на майсторката на кукли Светла Илиева децата изработиха първите си кукли-петрушки, с които ще участват в кратко представление. 
Изкуството на театъра бе представено от режисьора Христо Симеонов. Той разказа за историята на театъра през вековете и видовете театър. Показа различни театрални костюми, разясни ролята на автора на сценария, на актьорите, сценографа и режисьора в театралното представление. 
Децата ще подготвят спектакъл, който ще представят пред публика в последния ден на „Лято в библиотеката“- 2024. Христо Симеонов направи кастинг на малките актьори за тазгодишното представление „Приказни истории“ – по приказки на Андерсен, Братя Грим и Шарл Перо. В рамките на програмата, всеки ден ще се провеждат и репетиции, чрез които децата ще развият своите артистични умения и ще се подготвят за спектакъла. 
Лятната работилница е всеки работен ден предиобед, като тази година инициативата ще продължи до 30 юли 2024 г. включително. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари