Кулинарен фестивал в разградското село Осенец събра пазители на автентични рецепти от българската национална кухня

Кулинарен фестивал в разградското село Осенец събра пазители на автентични рецепти от българската национална кухня. Празникът под надслов „Аромат от миналото, вкус на бъдещето“ се организира за трета поредна година от Народно читалище „Съгласие 1891“ в селото. За БТА председателят на читалището Иванка Неделчева обясни, че празникът обединява в едно кулинарната традиция и местния фолклор. „Идеята е да намерим отговор на някои въпроси, свързани с тайната на вкусните гозби, да разкрием някои от корените на българската национална кухня, да се върнем към традиционното и да пренесем в настоящето вкуса и аромата на българската кухня“, заяви Неделчева. 
Гостите и участниците в празничното събитие се насладиха на вкусни ястия, приготвени по автентични рецепти на нашите баби. Домакините от читалището в Осенец показаха характерното за капанското село къдраво сладко. „Приготвя се като разточените кори се навиват една по една на много тънка точилка. Режат се на малки парчета и след като се опекат се заливат с маджун, приготвен от захарно цвекло“, разкри пред БТА тайната за типичния капански десерт Величка Досева. На щанда на домакините имаше още пълнени сухи чушки – раки и лозови сарми, гюзлеми – също традиционни капански ястия, пържени козуначени филийки, палачинкова торта, домашен кашкавал, солена торта.
Традиционните ястия, приготвени от членовете на Народно читалище „Напредък 1895“ в Дряновец се преплитаха с новаторски идеи. На кулинарната им трапеза имаше баници, питки, карталачета с маджун и качамак, поднесен в глинено гърне. Майсторите на домашни гозби от разградското село бяха приготвили още баница в кексова форма, целувки с кафява захар и козе мляко с чия.  
Ценителите на кулинарията от Народно читалище „Съзнание 1963“ в Просторно бяха приготвили питка, сладка баница с пълнеж, тутманик със сирене, кекс.
Гостите на кулинарния фестивал похапнаха и традиционни ястия от турската кухня. „Нашите кулинарни изкушения са чий кюфте – вегетариански кюфтета, направени от булгур, лук и подправки, както и един от най-хубавите класически турски десерти – ашуре. Съставките му са варено жито, ядки, сушени и пресни плодове, маджун“, каза Хафизе Басри от Народно читалище „Делиорман 2014“ в Разград.
Със свои кулинарни изкушения във фестивала се включиха и ученици от Професионалната гимназия по икономика ,,Робер Шуман“ в Разград. Те бяха сготвили и подредили на щанда си кюфтета от киноа, шницели от червена леща, бонбони с овесени ядки и фурми, пълнозърнеста питка с магданоз и чесън. На място пък Радостина, Алейна, Онур и Александър приготвяха пухкави бухтички и бонбони.
Жителите и гостите на Осенец усетиха аромата и сладостта и на традиционните специалитети, представени от гостите от Народно читалище „Стефан Караджа 1941“ в тервелското село Зърнево. „Ако не сте яли кешкек, време е да си го приготвите. Съставките му са пилешко месо и жито. Приготвянето на ястието е трудоемко, но си заслужава, а за да стане на хомогенна смес, кешкекът трябва да се трие със специален дървен чук“, разказа председателката на читалището Пенка Райчева. За участие в кулинарния фестивал представителите на читалището бяха донесли още баклави, милинки, колачи с лук и сирене, меденки с петмез от дини.
Сладък суджук с маджун и орехи, пестил и каша от маджун, рачел с тиква бяха сред блюдата на отбора на поколенията от Ветово, Русенско. „Имаме корени от капанския край, майка ми е от Костанденец и това ни провокира да се включим в празника с типични капански ястия“, обясни Раделина Недева. Сред специалитетите, приготвени от баба, майка и дъщеря бяха още сусамови бонбони, курабии с маджун, баница с лопуш, ястие с месо от диво прасе и гъби. По думите ѝ участието им във фестивала е провокирано и от заглавието „Аромат на миналото, вкус на бъдещето“. „Нашите гозби са един преход от миналото към бъдещето. Представените ни, например, курабии са два вида – такива, каквито ги правеха едно време нашите баби, и в по-нов вид“, добави Недева.
Кулинарните изкушения на майсторите на ароматните гозби бяха оценявани от жури в няколко категории – автентично ястие, с модерен прочит и най-добре аранжирана маса. След оценяването им всички присъстващи имаха възможност да опитат от вкусните изкушения срещу символична цена.
Събитието беше съпътствано с изложба на детски рисунки на тема „С четка в ръка да нарисувам чудеса”. По повод наближаващата жътва специален кът пренасяше участници и гости на фестивала в миналото. „Показали сме уредите, които се използвали в миналото по време на жътва, както и традиционни храни, приготвени в този най-важен и натоварен период от годината“, заяви председателят на читалището. Всеки имаше възможност и да си опита от „елексира”, който уморените жътвари са пиели вместо вода – сладко-киселата течност, направен от мед, вода и оцет, както и от студения таратор.
През целия ден площадът в селото беше огласен с автентични песни и танци в изпълнение на фолклорни групи от читалищата-участници във фестивала. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари