Кулинари от цялата страна за седми път премериха сили в състезанието за най-вкусна баница в Балван

Кулинари от цялата страна за седми път премериха сили в състезанието за най-вкусна баница, което се проведе във великотърновското село Балван. Във фестивала “Баницата в делник и празник“ се съревноваваха 80 участници в няколко направления.
Фестивалната програма започна с хоро на мегдана и продължи в сградата на местното Народно читалище „Нива – 1898“. Кметът на Балван Недьо Георгиев поздрави участниците и гостите на събитието, като подчерта важността на баницата в българския бит. И докато на сцената се изявяваха 22 самодейни колективи, журито започна да оценява 110-те кулинарни изделия. Комисията включваше председателят Иван Иванов, финалист от телевизионното предаване Hell`s Kitchen, директорът на Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново Татяна Данчева и главният експерт в Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново Георги Чукуров. За да няма съмнение в безпристрастността на журито, всички участници останаха анонимни за комисията до вземането на решение от нейна страна, като баниците им бяха предоставени за оценяване под номера. Имената на победителите станаха ясни едва след определянето на най-добрите кулинарни постижения.
Голямата награда на фестивала отиде при представителите на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, а на кмета – при кулинарите от Дом за възрастни хора „Св. Иван Рилски“ – Балван. Наградата за най-млад участник взе 15-годишната Маргарита Мирчева, а за най-възрастен – 80-годишната Ганка Иванова. В разделът за солени баници победител стана Йордан Димитров, следван от Зоя Милушева и Росица Стефанова. При сладките баници първа е Илияна Николова, втори са Милка Енева и представителите на Община Сухиндол, а трети – Елена Стоянова и Екатерина Герова. При традиционните баници победител стана Маргарита Петрова, второто място си поделиха Ралица Дюлгерова и Люба Лазарова, а трети се наредиха Сашка Андонова и Радостина Димитрова. В раздел иновативна баница първа бе класирана Дочка Апостолова, втора е Гинка Пекова, а трета – Деяна Кънчева. Наградата за аранжировка спечели щандът на село Върбовка, а на втора място журито класира масата на село Правда.  
Гостите на празника имаха възможността да се запознаят с най-различни видове баници от отделните региони на България. Едни от най-нестандартните бяха на щанда на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, която за втора година участва във фестивала и в предишното издание е носител на първото място за иновативна баница с изделието им с морски дарове. В настоящото издание те представиха десетина вида баници – с грес, с кокос, с фурми, със зеленчуци, с шоколад и маршмелоу, с морски дарове, с рогата мерудия, шунка, грилован лук, с тиквеник и традиционна със сирене. „Колегите се постараха много“, каза за БТА директорът на училището Фотинка Въргова. „Децата, които са на производствена практика в училището, също помагаха и така подредихме една красива маса“, добави тя и подчерта, че всички оригинални идеи са на учителите и учениците.
За БТА председателят на читалище Народно читалище „Звезда – 1905“ в горнооряховското село Правда Петя Георгиева представи баниците на техния щанд. Сред тях бяха долагач с печени кори, заляти с прясно мляко, имаше баница с черешово сладко, със спанак, със смокини, турска млечна баница. За първи път те предложиха на журито и гостите на празника и сладка баница от тиквички. Интерес предизвика и куркубинята, която се прави от кори за баница, навити на руло, нарязани на парченца, изпържени и залети със захарен сироп. В приготвянето на изделията са се включили и жените от пенсионерския клуб в Правда, с които читалището участва съвместно на много фестивали в страната.
На масата на село Палици, община Елена, имаше баница с еленски бут и манатарка, която е характерна само за този край, баница със спанак, със зелен лук, с локум, дребни сладки. Любопитството на всички предизвика и баницата с манголд и сирене. Манголд е растение като цвеклото, с продълговати листа и е много вкусно. Не е сладникаво като цвеклото, а на вкус е по-скоро като спанак, обясниха за БТА жените от народно читалище „Просвета – 1897“ в село Палици.
Йордан Йорданов и Илияна Николова участваха в надпреварата като екип и представиха 10 вида баници. Имаха 4 сладки – с грозде, канела и орехи, с яйчен крем, баклава и сиропирана баница с локум и орехи. Другите бяха геврек баница, точена, дърпана вита, с кашкавал и сирене, с кайма и зеленчуци и със сирене и лимонада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари