НачалоБългарияКултурният министър: Събарянето на тютюневия склад в Пловдив е и желание да...

Културният министър: Събарянето на тютюневия склад в Пловдив е и желание да се удари служебния кабинет

Това е не само беда за архитектурата и историята на Пловдив, но и желание за удар върху служебното правителство. Така служебният министър на културата проф. Велислав Минеков коментира пред журналисти в Пловдив започнало днес събаряне на един от тютюневите складове на ул. „Г. М. Димитров“ в града. Това е част от националната история, не трябва да го допускаме, допълни Минеков, цитиран от .

Според служебния министър действията по събарянето са започнали, защото в момента те процедури по даване на статут на паметник на културата на сгради от т.нар. Тютюнев град.

С министър Минеков на място пристигнаха шефът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Петър Петров. Той съобщи, че процедурата е започнала миналия октомври. За 12 сгради на тази територия, повечето тютюневи складове, имаме заключителна оценка и те ще бъдат разгледани на специализиран експертен съвет в Министерството на културата за даване на статут, обясни Петров. По думите му преди две седмици са информирали кмета на Пловдив, който трябва да уведоми собствениците на сградите. Днес на съвета в МК е даден статут на сгради на ул. „Христо Ботев“ 51 и 53. През 2017 година е имало готови фишове, които е трябвало да се разгледат, но това не е равено и процедурата е била спряна, каза още Петров.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО