Културно-историческото наследство трябва да се съхранява и популяризира, като дава възможност всеки да се включва в процеса, заяви Борислав Сандов от „Зелено движение“ Борислав Сандов във Видин

Културно-историческото наследство трябва да се съхранява и популяризира, като дава възможност всеки да се включва в този процес, заяви водачът на евролистата на „Зелено движение“ Борислав Сандов във Видин. На срещата с привърженици той бе придружен от кандидати за народни представители за Видински изборен район и съпредседателя на партията и кандидат в 24 МИР в София Тома Белев. 
Знаем как да модернизираме икономиката и да използваме потенциала без да го унищожаваме, каза Сандов и даде пример, че ако един ценен културно-исторически обект се унищожи за сметка на бързо използване на камъните му, за да се построи нещо друго, то временно това ще изглежда като печалба, но за следващите години обектът е изцяло загубен. Същото е и с гората, посочи Сандов. Ако се изсекат набързо всички дървета в една гора, ще се спечели много, обаче за следващите години и за поколенията няма да има нищо. Но ако гората се сече правилно – по 10% всяка година, тогава ще има устойчив приход и за бъдещите поколения, обясни той.
Според Тома Белев централизацията в Закона за културното наследство е остатък от социализма. Като зелена партия сме на точно обратния принцип. Държим на децентрализацията, заяви Белев. Важно е гражданите да могат да участват в процесите на взимане на решения, допълни той. Сблъскваме се с реалността, в която държавата държи да централизира и да остави в себе си всички възможности, като по този начин по-лесно да изнудва гражданите. Това за нас не е справедливо, отбеляза Белев.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари