Кюстендил е домакин на научна конференция на тема „Физикална и рехабилитационна медицина при двигателни нарушения и ограничения“

Научна конференция на тема „Физикална и рехабилитационна медицина при двигателни нарушения и ограничения“ започва днес в Кюстендил. Форумът ще продължи до 9 юни, а негов организатор е Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация (АФМР).
Над 150 делегати от цялата страна ще участват в събитието – лекари от различни специалности и направления, рехабилитатори, физиотерапевти, специалисти по здравни грижи, кинезитерапевти. Целта е да обменят знания и опит, за да помагат по-успешно на своите пациенти, казаха организаторите.
В близо 30 научни доклада ще бъдат представени диагностичните и лечебни възможности на съществуващи и нови терапевтични методи, последни статистически данни за разпространение на заболяванията на опорно-двигателния апарат, превенцията и профилактиката им.
Темата на конференцията е изключително актуална, защото от двигателен дефицит, свързан с болка, страдат голяма част от хората не само у нас, но и по света. Професионалното натоварване, заседналият начин на живот, битовият и транспортен травматизъм най-често водят до двигателни нарушения и ограничения, посочиха още организаторите от АФМР.  Те допълниха, че расте и броят на младите хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат.
Особено тревожни са патологиите при децата, които напоследък  имат сериозни гръбначни изкривявания, следствие на заседналия начин на живот, застояването пред компютрите, липсата на спортни дейности. Наднорменото тегло също е бич за населението. Притеснително е, че в България близо 50 % от децата страдат от различна степен на затлъстяване, а то неминуемо се отразява на цялостното им здравословно състояние.
Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация от началото на тази година започна да организира новите си научни форуми на регионален принцип. През януари конференцията по вертебрология се проведе в Павел баня, сега – в Кюстендил. Целта е регионите да бъдат подкрепени, да се популяризират съответните минерални води, ползите им за лечението и рехабилитацията в мултидисциплинарен аспект, както и съответните балнеокурорти.
Тази година изборът е Кюстендил, защото той е утвърден балнеолечебен център, който от 2 години активно се връща към физиотерапията. Минералните му води са с отлични лечебни качества, казаха още от АФМР.
Първата научна сесия днес започва с презентация на Специализираната болница за рехабилитация в Кюстендил, която ще представи директорът й д-р Живко Неделчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари