НачалоСвятЛавров отправи предупреждение към Молдова

Лавров отправи предупреждение към Молдова

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Молдова, че заплаха за сигурността на руските войски в отцепилия се регион на Приднестровието рискува да предизвика военна конфронтация с Москва, цитира думите му Ройтерс. Руският външен министър разговаря със студентите и преподавателите на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

е разположила мироопазващи войски в Приднестровието от началото на 90-те години на миналия век, когато след въоръжен конфликт проруските сепаратисти отцепиха левия бряг на река Днестър от Молдова, предаде .bg.

Русия твърди, че нейните сили са изпратени там, за да поддържат мира и стабилността, но Молдова иска Москва да изтегли силите си.

„Всички трябва да разберат, че всяко действие, което би застрашило сигурността на нашите войски (в Приднестровието), ще се счита съгласно международното право за адение срещу Русия, какъвто беше случаят в Южна Осетия, когато нашите миротворци бяха нападнати от (бившия грузински ) Саакашвили „, каза Лавров.

Този през 2008 г. доведе до петдневна война, в която руските сили превзеха няколко грузински града. Малко след това Москва призна Южна Осетия и друга отцепила се от Грузия територия Абхазия за независими.

Приднестровието, което разчита в голяма степен на Москва за подкрепа, съобщи за поредица от спорадични атаки през април, което допълнително повиши напрежението, което вече беше високо след намесата на Русия в , която граничи с Молдова.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО