Лъжа е, че темата „Балкански поток“ е присъствала в преговорите с ПП-ДБ, каза Теменужка Петкова

Рекламирай в beZpartien.bg

Лъжа е, категорично, че темата „Балкански поток“ е присъствала в преговорите между нас, каза в парламента Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС по повод внесения от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) проект на решение за временна комисия за изчезналата пътна карта за „Турски поток“.
Те го наричат „Турски поток“, неизвестно защо. Ако имат намерение да правят разследвания на „Турски поток“, трябва да се обърнат към съответните органи в Република Турция, да изискат каквото им е необходимо и е крайно време да се научат, че този проект се нарича „Балкански поток“, посочи Петкова.
Това, което чухме преди малко, не мога да определя по никакъв друг начин освен като едни жалки брътвежи на едни безсилни хора, коментира тя. Винаги, когато нямат какво да кажат, те започват да говорят за „Балкански поток“, добави Петкова.
Лъжа е, категорично, че темата „Балкански поток“ е присъствала в преговорите между нас, заяви тя. „Тази тема буквално беше поставена в последния ден, когато стана ясно, че всичко, свързано с преговорите, се проваля. Тогава те, един вид като заплаха спрямо нас, решиха, че ще поставят темата, свързана със създаване на анкетна комисия във връзка с този проект“, добави Петкова. По думите ѝ от страна на ГЕРБ-СДС е било много ясно заявено, че нямат притеснения от това.
Могат да назначават и да създават колкото искат временни комисии, коментира Петкова и изрази надежда „в рамките на тези временни комисии те да могат да научат нещо за това как се реализират такъв тип инфраструктурни проекти и как човек, когато е на такъв пост, трябва да се бори за интересите на своята страна“.
„Искам да изясним още едно нещо – кога ПП и ДБ са искрени. Дали тогава, когато по искане на Асен Василев гласувахме таксата от 20 лева на мегаватчас за проекта „Балкански поток“ и в проекта на бюджета бяха предвидени 2,4 млрд. като приходи от този проект. Тогава „Балкански поток“ беше прекрасен проект. Или са искрени днес, когато обясняват колко лош е този проект и как трябва временна комисия да разследва всичко това, което се е случило около него“, коментира Петкова.
Комисията, която те предлагат да бъде създадена, е един добър повод, ако ще се замеряме с комисии, да предложим създаването на временна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства, свързани с изнесеното от журналиста Христо Грозев пред „Свободна Европа“, всички твърдения, свързани с това, че по време на управлението на Кирил Петков е имало корупция в България, тази тема се разследва в Украйна, че е имало корупция при износа на оръжия, посочи Петкова.
В края на управлението на правителството на Кирил Петков през 2022 г., буквално в последните дни, те имаха възможност и направиха обширна проверка, свързана с проекта „Балкански поток“. Тогава от страна на Държавна агенция „Национална сигурност“ им беше предоставена и т.нар. пътна карта, която не представлява нищо друго освен една паметна бележка от среща, и те са посочили това в доклада, който са написали, заяви Петкова. По думите ѝ към настоящия момент той стои на сайтовете на Министерския съвет и на ПП.
Ние не се страхуваме от никакви временни комисии, подчерта Петкова. В отговор на въпрос за „Балкански поток“ тя поясни, че е подписвала, заедно със съответния председател на борда на директорите на „Газпром“, тази паметна бележка.
Обяснете ми как сме помогнали да се заобиколи Украйна, при условие, че транзитът, поне допреди няколко седмици, през Украйна не е спирал, каза колегата ѝ Томислав Дончев в отговор на въпрос.
Той отбеляза, че парламентът не бива да прилича на „Съдебен спор“, на имитация на правосъдие. Иначе анкетни комисии да има всякакви, включително и тази, която спомена Петкова и, за разлика от темата „Балкански поток“, аз съм убеден, че там ще излязат много интересни неща, каза Дончев.
Попитан дали ще инициират и подкрепят създаването на такава комисия, той отговори с „разбира се“. Аз съм убеден, че когато по темата започне да се говори с числа и с аргументи, а не с опорни точки, това е в полза на този проект, добави Дончев.
Според него причината да се повдига темата с „Балкански поток“ е остър дефицит от политически тези и е признак на безпомощност.
Ясно е, че ПП-ДБ си започват предизборната кампания и точно тази остра липса на предизборни тези и послания ги кара да рециклират стари теми, които би трябвало отдавна вече да са изяснени, коментира колегата му Даниел Митов. По думите му трябва да се прекрати „глупавата теза, че заради „Балкански поток“ е започнала, едва ли не, войната в Украйна“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *