Летище Бургас посреща за първи път в историята си полет от Узбекистан

Летище Бургас посреща за първи път в историята си полет от Узбекистан. Самолетът на националния авиопревозвач на страната „Узбекистан Еъруейс“ (Uzbekistan Airways) кацна на българска територия под водни арки точно в 14:00 часа със 135 пътници на борда, които в следващите дни ще почиват по Южното крайбрежие. 
С полета от узбекистанската столица Ташкент пристигна и българският посланик в азиатската страна Н. Пр. Стояна Русинова. Тя беше посрещната от кметове на крайморски общини, представители на местната власт и ръководството на Летище Бургас. Пред журналисти Русинова обяви, че до края на септември в България се очаква да пристигнат поне 2000 туристи от Узбекистан. За този летен сезон полетите Ташкент – Бургас ще бъдат общо десет. 
“Зад този първи полет стоят усилията на много хора, не само на посолството на страната ни в Узбекистан, но и на туроператорите, които разработиха необходимите програми. Интересът към България от узбекистанските туристи е голям. Към страната ни има положителни емоции. В този първи полети туристите са различни – има такива, които предпочитат нискотарифни хотели и такива, които предпочитат по-скъпи места за настаняване“, каза посланик Стояна Русинова. 
“Данните за трафика на Летище Бургас през юни са почти същите, като тези, които отчетохме през същия месец на миналата година. Очакваме нивата на трафика да са близки до тези от 2023 година през този летен сезон с леко повишение. Имаме нови дестинации. Пазарите, при които се отбелязва ръст според данните за юни са: Израел Чехия, Великобритания и Дания. При Израел нещата са малко по-специфични заради обстановката там, но полетите от там вече започнаха. Имаме четири авиокомпании, които изпълняват полети до Бургас от Тел Авив“, коментира директорът на бургаското летище Васил Атанасов. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари