Либералите по света изразяват подкрепа за д-р Ахмед Доган и призовават за справяне със създалата се ситуация в ДПС, съобщиха от офиса на евродепутата Илхан Кючюк

Либералите по света изразяват подкрепата си за лидера на ДПС д-р Ахмед Доган, съобщиха от офиса на евродепутата Илхан Кючюк, избран с листата на ДПС, който е и съпредседател на Алианса на либералите и демократите за Европа. В поредица от писма дългогодишните партньори на Движението от целия свят застават зад лидерството на учредителя на партията, информират от офиса на Кючюк.
Президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, Роман Якич, президент на Либералната мрежа на Югоизточна Европа, (LIBSEEN) и Сър Греъм Уотсън, дългогодишен лидер на европейските либерали, изпращат писма, адресирани до почетния председател на ДПС и членовете на оперативното ръководство на партията, подчертавайки непоколебимата си подкрепа за Ахмед Доган и призовавайки за справяне със създалата се ситуация в редиците на Движението за права и свободи, се посочва в съобщението. 
В писмото си президентът на Либералния интернационал Хакима ел Хаите е изразила „непоколебима подкрепа и солидарност във важната мисия за осигуряване на единството и бъдещето на ДПС под далновидното и решително ръководство на Ахмед Доган, подчертавайки ангажимента на Либералния интернационал да отстоява и защитава онези, които споделят общите ценности и виждания за бъдещето. „Решително и заедно продължаваме да даваме подкрепата си на Вас и ДПС, за да устоите на всякакви атаки срещу Вашата политическа и лична неприкосновеност“, се посочва в писмото от Хакима ел Хаите, цитирано в съобщението.
„През годините ДПС се е доказало като партия на всеобхватността и стабилността. Тя е служила като обединяваща сила и пример в международен план, ръководена от визията на своя почетен председател, ДПС се движи в истински проевропейски и пронатовски курс“, пише Роман Якич, президент на либералната мрежа за Югоизточна Европа – LIBSEEN. Той изразява надежда, че ДПС ще успее да се справи с тази проблемна ситуация, с помощта на мъдростта и проевропейската нагласа, както подобава на наследството на нейните основатели, което партията винаги е носела, информират от офиса на Илхан Кючюк.
Дългогодишният лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън изразява загриженост към случващото се в партията и в писмото си до Ахмед Доган заявява: „За съжаление, неведнъж съм бил свидетел как индивидуалният егоизъм отдалечаваше ДПС от основополагащите принципи на единство и колективни действия за индивидуални свободи, което Ви караше да се връщате отново и отново, за да се борите за спазването на принципите на партията.“ Греъм Уотсън е категоричен, че лидерството на Ахмед Доган е безалтернативно, се посочва още в съобщението.
Адресантите определят ситуацията в Движението като недопустима и са единодушни, че ще продължат да популяризират значението на уникалния етнически модел, основан на толерантност и уважение и гарантират, че България ще остане трайно утвърдена в евроатлантическото и демократичното семейство на развитите нации, информират още от офиса на евродепутата Кючюк.
Миналата седмица при гласуването на кандидатурата на Росен Желязков за премиер, номиниран от ГЕРБ-СДС, парламентът не одобри номинацията, като част от депутатите от ДПС гласуваха „против“. Преди гласуването Рамадан Аталай каза, че отношенията между председателя на ДПС Делян Пеевски и Ахмед Доган са в разрив в момента.
В събота почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган се срещна с членове на ДПС, сред които беше и другият председател на ДПС Джевдет Чакъров, както и част от депутатите, гласували против избора на Росен Желязков.Срещата беше в имота на Доган в парк „Росенец“ край Бургас. Джевдет Чакъров коментира след срещата, че ДПС не функционира нормално и трябва да се върне към нормалността. 
Конфликт Доган-Пеевски няма и не може да има, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски ден по-късно. Той подчертава, че едно нещо няма да приеме, допусне и да подмине – „никой, независимо от мотив, мерак, личен или групов егоизъм, няма право да ме противопостави с почетния председател на  ДПС д-р Ахмед Доган”. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари