Лидерът на разбитата група за разпространение на нарктоци, е използвал съпругата и двегодишното си дете като „параван“ при сделките

Петима са задържаните за участие в престъпно сдружение за трафик и разпространение на наркотични вещества на територията на страната. На трима вече са повдигнати обвинения и им е наложена мярка за неотклонение „задържане по стража“. Други двама все още се издирват и се установява тяхната съпричастност към престъпната групировка. Това съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.
Лидерът (35 г.) на престъпното сдружение е от Бургас. За „сделките“ е пътувал до различни точки в страната със съпругата си и двегодишното им дете. В колата, с която са пътували са били пренасяни наркотици.
„Съпругата му и детето са присъствали и в близост до срещите. Използвал ги е за алиби при евентуална проверка“, заяви Ради Пенев, началник отдел на ГДБОП-Бургас.
Специализираната полицейска операция е проведена на 6 юни т.г от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Бургас. 
„Касае се за престъпна дейност, обхващаща територията на четири населени места – София, Стара Загора, Варна и Бургас. Неутрализирано е престъпно сдружение по смисъла на член 321 ал.6 от Наказателния кодекс (НК), което се е сговорило предварително да извършва престъпления в страната, в частност да държи с цел разпространение и да разпространява високо рискови наркотични вещества. В случая става въпрос за 2,300 кг метаамфетамин, над 12 кг. коноп и 30 гр. кокаин. По цени на съдопроизводството общата стойност на задържаното количество е около 400 000 лева, на свободния пазар цената е многократно по-висока“, каза Чинев.
„Проведохме доста успешна и сложна операция. Изискваше се да бъдат координирани действията на служителите на ГДБОП едновременно на няколко места – в Стара Загора, Варна и Бургас“, заяви старши комисар Боян Раев, заместник-директор на ГДБОП.
Служители под прикритие са извършили предварителни договорки за срещи, при които от Стара Загора да се закупи 2,300 кг метаамфетамин, във Варна -10 кг марихуана.
Лицата се наблюдавани от началото на годината. Комуникацията между тях е протичала изцяло чрез мобилни приложения. Осъществявали са лични контакти на територията на различни градове. Често са сменяли локациите, за да не оставят следи.
Само един от задържаните е осъждан. За тайници за укритие на дрогата е ползвана дупка до дома на единия от задържаните, както и стар автомобил „Ауди“, паркиран на публично място. 
Освен повдигнатото обвинение на тримата по чл. 321 ал. 6 от НК, на задържаните в различно съучастие са повдигнати обвинения и за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – по чл. 354 ал 2. от НК.
Групата се е снабдявала с наркотиците от различни места в България. Една част, по оперативни данни, са влизали у нас от страни от Европейския съюз. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари