НачалоСвятЛиз Тръс официално става премиер на Великобритания

Лиз Тръс официално става премиер на Великобритания

Новият британски премиер Лиз Тръс официално ще встъпи в длъжност днес, след о бъде одобрена от кралица Елизабет Втора и тя ѝ възложи да състави ново правителство, предаде .

Тръс я очаква решаването на трудни задачи, свързани с кризата с поскъпването на живота, а за това е нужен силен кабинет, отбелязаха експерти на Острова. Още снощи обаче министърът на вътрешните работи Прити Пател подаде оставка, така че погледите през следващите дни ще бъдат насочени също към хората, с които Тръс ще предпочете да работи и да управлява.

В писмото си с оставката снощи до все още действащия премиер Борис Джонсън Прити Пател посочва, че е „неин изборът да служи на партията си от задните депутатски редици“. Тя отбелязва, че ще бъде изключително важно Лиз Тръс да подкрепи всички аспекти на нейната за справяне с нелегалната имиграция. Отдавна се твърди, че Лиз Тръс има готов човек за поста вътрешен министър. Това е главният прокурор Сюела Брейвърман, която също участва в реварата за лидер на торите и премиер, а при отпаднето си подкрепи Лиз Тръс.

Други почти сигурни назначения са Куази Куартенг за министър на финансите, който сега е министър на та, както и Джеймс Клевърли за министър на външните работи. Клевърли сега е министър на то.

В най-скоро време ще станат известни и другите министри, след като Тръс получи благословията от кралицата да състави новия кабинет.

Най-неотложната задача на Тръс е да помогне на домакинствата и на бизнеса с непрекъснато покачващите се енергийни . Очаква се план за това да бъде обявен в четвъртък, а междувременно в сряда ще бъде първата схватка на Лиз Тръс в Камарата на общините с лидера на опозиционата Лейбъристка партия Киър Стармър по време на редовните въпроси към премиера.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО