Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи сутрешна света литургия в Деня на всички български светии в храма „Света великомъченица Неделя“

Негово високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи сутрешна света литургия в Деня на всички български светии в храма „Света великомъченица Неделя“ в Ловеч на 7 юли (неделя), съобщиха от митрополията. Богослужението ще започне в 9:00 часа.
На втората Неделя след Петдесетница православната църква отдава почит на всички исторически личности, които са живели по българските земи и са канонизирани за светци, както и на св. великомъченица Неделя, загинала при гоненията срещу християните по времето на император Диоклециан, каза за БТА архимандрит Викентий, председател на църковното настоятелство към ловешката църква „Св. великомъченица Неделя“.
Днес ще бъде отбелязан и храмовият празник на църквата, намираща се в квартал „Вароша“ в областния град. „Св. великомъченица Неделя“ е най-старият храм в Ловеч, основите ѝ датират от 1535 г., а в сегашния си вид е от 17 век. Била е катедрален храм до края на 19 век, разказа той.
Храмът се споменава като „женската църква“ от старите варошлии, допълни отецът. Името идва от предание, според което долу –  до река Осъм, е бил владишкият конак и е имало църква, посветена на св. Петка Търновска. Тя е била опожарена от турците, а една от иконите е пренесена в църквата „Св. великомъченица Неделя“. 
Смята се, че и двете светици са покровителки на храма, въпреки официалното му име. Това е отразено и чрез асиметрия в иконостаса –  св. Неделя не е втората, а третата след света Богородица от ляво на дясно, а от дясно наляво трета е св. Петка, каза отецът
В църквата няма мощи на светицата покровителка, но се пазят такива на св. Николай, св. Панталеймон, св. Йоан Руски и св. Нектарий Егински, разказа архимандрит Викентий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари