НачалоСвятЛукашенко: Съседните страни готвят агресия срещу Беларус

Лукашенко: Съседните страни готвят агресия срещу Беларус

Беларуският , Александър Лукашенко, е забелязал, че съседните държави са готови за евентуална агресия срещу страната му, съобщава ТАСС.

„Не можем да изключим възможността срещу страната ни да се отприщи агресия. Поне такава готовност виждаме от нашите съседи. Наясно сме кой подтиква точно тези съседи да създават режение по границите ни“, отбеляза беларуският лидер на с военните и силите за сигурност след тестването на системата за държавно реагиране.

По думи на беларуския президент именно това е мотивирало решението за тестване на силите за незабавно реагиране.

„Нашата армия разполага със сили за т.нар. незабавна ре. Ако нещо неочаквано се случи, тогава тези сили през определен период от време се привеждат в бойна готовност и се изпращат на мястото, където има напрежение. Взех решение да тествам тези сили за незабавна реакция“, поясни Лукашенко.

По-рано този месец, беларуският лидер заяви, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, о същевременно увери, че „Беларус никога няма да бъде враг на “.

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир .

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на .

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО