НачалоСвятМАЕ: Европа да се подготви за пълно спиране на руския газ

МАЕ: Европа да се подготви за пълно спиране на руския газ

трябва незабавно да се подготви за пълно спиране на износа на руски газ тази зима. За това призова Международната агенция по (МАЕ), цитирана от „Файненшъл таймс“.

Агенцията настоя правителствата да предприемат действия за намаляване на търсенето и да не затварят остаряващите атомни електроцентрали.

Ръководителят на МАЕ Фатих Бирол заяви, че решението на да намали доставките на газ за европейските страни миналата седмица може да предвещава по-нататъшни съкращения, тъй о Москва се стреми да си спечели „лостове“ по време на войната с .

Европа трябва да е готова, в случай че руският газ бъде спрян ълно, категоричен бе той.

Колкото повече наближаваме зимата, толкова повече разбираме намеренията на Русия, отбеляза Бирол. Според него съкращенията на газа имат за цел да попречат на Европа да запълни газохранилищата си, което ще засили руското влияние през зимните месеци.

Миналата година МАЕ, която се финансира основно от членове на ОИСР, беше един от първите официални органи, които публично обвиниха Русия, че манипулира доставките на газ в Европа, като част от подготовката ѝ за инвазията в Украйна.

Бирол посочи, че спешните мерки, предприети от европейските страни тази седмица за намаляване на търсенето на газ, като например включването на стари електроцентрали, работещи с въглища, са оправдани предвид мащаба на кризата и независимо от опасенията относно увеличаването на въглеродните емисии.

Той поясни, че увеличаването на производството на въглища е временно и ще помогне за запазване на доставения газ за отопление през зимата. Всички допълнителни въглеродни емисии от изгарянето на силно замърсяващи въглища ще бъдат компенсирани чрез ускоряване на плановете на Европа да намали зависимостта си от вносни изкопаеми горива и да развие капацитет за производство на възобновяема енергия, добави шефът на МАЕ.

Той обаче предупреди, че е малко вероятно мерките, предприети от европейските правителства досега, да са достатъчни, ако руският износ бъде напълно спрян. По негови думи страните трябва да направят всичко възможно, за да запазят доставките сега, за да гарантират, че хранилищата може да бъдат запълнени преди зимните месеци.

Мисля, че ще има повече и по-задълбочени мерки за търсенето (предприети от правителствата в Европа) с наближаването на зимата, заяви Бирол, добавяйки, че нормирането на доставките на газ остава реална възможност, ако Русия намали допълнително износа си.

Вчера Швеция и Дания последваха Германия, Австрия и Нидерландия в обявяването на първия етап от плана си за извънредни ситуации за запазване на доставките на газ. Нито един от тези национални планове обаче все още не включва нормиране.

Европа е намалила зависимостта си от руския газ до около 20% от общите доставки от началото на войната в Украйна спрямо 40% преди това. Тя обаче вече е използвала най-много възможности за диверсификация на доставките си, като морски доставки на втечнен природен газ.

Според шефа на МАЕ страните трябва да се опитат да отложат затварянето на всички ядрени съоръжения, предвидени за закриване, за да ограничат количеството газ, изгорен при производството на електроенергия.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО