Максим Минчев беше призван да помага на българина да се оглежда около себе си, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев

Максим Минчев (1953-2020) беше призван да помага на българина да се оглежда около себе си. Това каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев по време на представянето на книгата „По пътищата на Африка“ тази вечер в зала „Максим“ на БТА. Това е последната книга на дългогодишния ръководител на Българската телеграфна агенция Максим Минчев и е издадена посмъртно. Събитието в зала „Максим“ се състоя на 71-ата му годишнина.
Кирил Вълчев се включи в събитието чрез интернет връзка от националния пресклуб на БТА в Одеса.
По думите му агенцията продължи и развива два приноса на Минчев. Единият от тях е Световните срещи на българските медии. „През 2020 г., когато такава среща нямаше заради пандемията от КОВИД-19, той искаше тя да бъде в Украйна, в Киев. Говорехме и за Одеса. Той в мирно време имаше притеснения за създаването на такава организация точно тук, затова провеждането на 19-ата Световна среща на българските медии именно в Одеса – на 19 юни сме планирали откриването ѝ, в деня на Паисий Хилендарски – на мен лично ми изглежда като предизвикателство от самия Максим“, каза Кирил Вълчев. Той отбеляза, че през тази година се навършват 250 години от първите преселници от българските земи в днешните украински земи, в Бесарабия.
„Другият голям принос на Максим, който в БТА продължихме и развиваме, са националните пресклубове. За почти 18 години той успя да отвори 11 в страната, да постави основите на два в чужбина. Представям си колко трудно му е било. За три години ние успяхме да ги утроим, вече стъпили върху постигнатото от него. И те вече работят като мрежа с едновременно провеждане на събития“, посочи Вълчев.
Той разказа, че първото такова събитие е свързано с откриване на изложба за 75 години НАТО и 20 години България в организацията. Два броя на възстановеното списание ЛИК също са представени по този начин. „Следващата седмица ще има голямо събитие с включвания от всички столици на Европейския съюз с резултатите от изборите и отново – във всички пресклубове на БТА“, допълни генералният директор на агенцията.
„Днес ни е събрал нашият незабравим Максим – човек, когото обичахме още от първия ден, когото винаги ще обичаме и той днес има рожден ден“, каза пиар специалистът Максим Бехар по време на представянето на „По пътищата на Африка“. По думите му тази книга е безценна. „Всеки един от нас, който има тази книга у дома, ще има част от Максим“, допълни Бехар.
Колкото се радвам, че държа тази книга в ръцете си, толкова и съм тъжен, защото това беше поводът да се чуем и видим за последен път с Максим, каза редакторът на „По пътищата на Африка“ – журналистът Георги Милков. Според него има голяма разлика между туристи и пътешественици. И преди повече от четвърт век именно Максим Минчев ми показа тази разлика, допълни той.
Соломон Паси, който е автор на увода към книгата, обясни, че Максим Минчев е разделил живота му на три части – преди да го срещне, заедно с него и след него. Той успяваше да превърне всичко в пътешествие, посочи той.
„С тази книга се реализира и една моя детска мечта. Това беше мечтата да стана съавтор на Максим в някоя книга“, каза Паси. Той благодари на съпругата и сина на Минчев – Натали и Кристиян Минчеви, които също присъстваха на събитието, за това, че са се съгласили част от творчеството му да бъде дигитализирано.
Директорът на дирекция ЛИК в БТА доц. Георги Лозанов каза, че може да се говори за много страни на Максим Минчев – като за приятел, бетеанец, пътешественик, граждански активист. „Аз обаче искам да кажа нещо за Максим като политик. Като политик, строител на либералната демокрация в България. Той не е политик в кариерен смисъл на думата, но той носеше един възглед, който стои в основата на това, което наричаме либерална демокрация, и това, което се опитваме толкова години след 89-а година да осъществим в България“, обясни той.
По думите му този възглед се състои в това да можеш да приемеш, да бъдеш близък и да проявиш емпатия към всеки, независимо колко различен е той от теб. „Либералната демокрация може да създава общности от хора, които са различни, но са толерантни към собствените си различности. Максим беше един голям, засмян пример за това“, каза доц. Лозанов.
На събитието присъства още издателят на книгата Нейко Генчев („Фабер“). „За мен Максим беше подарък. Наистина не съм срещал друг такъв човек“, каза той. Аз, за съжаление, нямах възможност да направя някое голямо пътешествие с него, но моят начин да пътешествам с него е чрез неговите книги, допълни Генчев. 
На събитието в БТА бе връчена и първата награда на името на Максим Минчев от Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (ABUJET). Отличието получи Магдалена Гигова.
„Всеки от вас пътува и разказва и с това всъщност държим паметта за Максим Минчев жива. Защото той най-добре умееше да прави точно това – да пътува, да разказва и да създава приятелства“, каза Гигова. Тя се обърна към Максим Минчев: „Не сме те забравили. Ти заслужаваш всичко, което правим и даже е недостатъчно“.
Това, че в тази зала в момента са толкова членове на неговата асоциация, е нашият символичен подарък за Максим, каза доц. Соня Алексиева, по чиято инициатива е учредено отличието от Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма. Твърдя, че тази награда има изключително бъдеще, посочи тя. Допълни още, че „все по-малко хора ще има с харизмата, с добротата, с усмивката на Максим Минчев“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари