Малки и големи се събраха в гурковското село Конаре на традиционния „Фестивал на самардалата“

Рекламирай в beZpartien.bg

Над 200 участници на възраст от четири до 82 години се включиха в програмата на „Фестивала на самардалата“ в гурковското село Конаре. Това съобщиха за БТА от Община Гурково. На фестивалната сцена беше представено пъстрото фолклорно богатство от общините Стара Загора, Казанлък, Николаево, Твърдица, Нова Загора, Гурково и други.  
Празникът започна с откриване на занаятчийски базар и обявяване на каузата на организаторите от кметство Конаре, читалище „Неделчо Попов“ и пенсионерския клуб. Тази година събраните от фестивала средства ще бъдат дарени за обновяване на двора на храм “Света Троица” в селото, който е паметник на културата с национално значение. Църквата е построена през 1850 година със средства на местното население, опожарявана и е реставрирана, а подобна архитектура имат само няколко храма в България, посочиха от администрацията. Сумата, която беше събрана за каузата, е 4410 лева.
„Самардалата – тази зелена магия, това зелено злато, повече от 100 години е неизменна част от нашата трапеза. Щастлив съм, че тук, в село Конаре, хората предават на младите своите традиции. Точно в малките населени места се крие коренът на нашето родолюбие, коренът на нашите ценности“, каза кметът на община Гурково Кънчо Папазов, който откри празника. Папазов благодари на трудолюбивите жени от местния пенсионерски клуб, които чрез фолклора пресъздадоха ритуално бране на самардалата в конарска къща, напълниха кошниците, поведоха хоро на плодородието и демонстрираха на гостите на площада как се приготвя трапезната подправка.
„Нашите родове са приготвяли тази вълшебна сол за яйца, печено месо, салати, супи, ястия с ориз, зеленчуци и други и са предали това на своите деца и внуци. Днес, запомнена като типичен български вкус, тя е безценен подарък за приятели и гости от близо и далеч“, каза кметът на Конаре Станчо Стефанов.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *