Малки винарски изби и дегустационни пространства отварят врати за гости на 1 и 2 юни във Великотърновско

Малки винарски изби и дегустационни пространства отварят врати за гости на 1 и 2 юни във Великотърновско, съобщи за БТА Десислава Витанова от Националната винарска асоциация.
За четвърта поредна година 17 винарни от Североизточна България и три специализирани локации за дегустация на български вина ще отворят врати в двата почивни дни. Идеята е в първите дни на юни любителите на вината да се запознаят с местните винени сортове, в съчетание с туристически обиколки и посещение на местни забележителности.
Виненият дегустационен център, който се намира на Самоводската чаршия във Велико Търново, ще посреща своите гости от 11:00 часа в двата почивни дни, с дегустации на вина от великотърновския регион, произведени от местни сортове. В местността „Новите лозя“ в сърцето на арбанашкото плато, където членовете на Националната винарска асоциация възстановявават лозови масиви с типични сортове, също ще посрещат любители на винения туризъм.
В България няма затихване на интереса към виното, напротив, увеличават се хората, които искат да усетят автентичния вкус на българските вина, както и тези, които се осмеляват да ги произвеждат, каза за БТА Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България. Той подчерта, че винопроизводството у нас вече е почти трансформирано – от промишлен, то се е превърнало в енотечен, колекционерски тип.
От няколко години съмишленици от групата „Новите български вина“ разработват проект, съвместно с Университета по хранителни технологии в Пловдив, за реализация на пазара на типични български регионални вина, произведени със селекция дрожди от местни лозя. Вината ще се отличават със запазен тероарен и регионален специфичен характер, което все повече се цени заради доброто качество и изразените сортови характеристики, допълни той.  
Семейната винарска изба „Драгошинов“ във великотърновското село Нацовци, в близост до Килифаревския манастир, се развива от 2019 година. Тогава беше нашата първа реколта от различни сортове, сред които и типично българските – Червен мискет и Алиготе, които са характерни за региона от поне 100 години, каза за БТА Мая Драгошинова. Тя посочи, че избата произвежда до 8000 бутилки годишно, но пък посреща много гости, които търсят специфичния местен продукт и атмосфера. На 1 и 2 юни избата ще отвори врати от 10:00 до 18:00, а освен дегустации, ще предлага местни деликатеси и ястия, характерни за килифаревския край.
Над 300 са малките бутикови изби в страната. Във Великотърновско в двата дни на отворените врати ще се включат още малките винарни от еленското село Марян, от павликенското село Върбовка, от великотърновското село Ялово, част от картата на вино тур – Североизток.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари